Afbeelding

De lancering van VERS 3!

Na maanden van ploeterend schrijven, was daar de dag van de lancering. Spannend, want zo’n boekpresentatie, je moet er toch staan. De bühne op, de spotlights in, met je woordje klaar over je verhaal en schrijfproces, en last but not least; een pakkende voordracht.

Wat ik wilde voordragen, was zo gekozen, en bewees dat mijn identiteit als schrijver vorm gekregen heeft. Ik ging voor een fragment uit mijn verhaal, waarvan ik vooral zelf zou genieten. Elfie Tromp; talentvol schrijfster, en presentatrice van de lancering, zei ooit; ‘masturberen doe je voor jezelf, schrijven voor de lezer.’ Het gaat ver om te zeggen dat voor mij het tegengestelde geldt. Bovendien roept dit vragen op, waar het in dit stuk niet om gaat. Maar ik heb ondervonden dat ik vooral schrijf voor mij. Het is expressie van wat ik ben. En als dit de lezer raakt, is dat fantastisch, omdat we ons dan ergens in mijn ‘zijn’, hebben weten te verbinden.

Terug naar de dag van de lancering. Terug naar mijn onzekere ik, die thuis, terwijl ze een ‘performance make-uppie’ aan bracht, alle rampscenario’s voorbij zag komen. Hakkelen, vuurrood kleuren, een ‘total shutdown’. Mijn partner schonk me maar een glaasje in, want zei hij, ‘daar was Palmen immers groot op geworden’. Huiverig toostte ik op een voorspoedige middag, waarna ik wiebelig van geest in mijn uitdaging dook.

In boekhandel Donner was het warm en druk. Hordes boekfanaten krioelden onder het fel TL licht, tussen de hoge stapels literatuur. In hun midden een wel heel ‘echt podium’, dat niet voor mij leek bedoeld. Ik zoende mijn medeschrijfsters, schudde hun klamme handen. Zag hoe de stoelen voor de bühne vol raakten en publiek moest blijven staan. Mijn hart bonkte. Mijn mond droog van spanning en wijn. ‘Hoe combineert Palmen dat?’ zoefde door mijn hoofd. Toen ging de lancering van start.

Elfie opende, en hield een pakkend interview met docent en schrijficoon Wiersinga, waarna ik de Topklasser was, die de spits mocht afbijten. Onvast beklom ik de bühne, nam plaats op een bank ‘als van Jinek’, waar Elfie mij, zelfverzekerd en met pittige vragen, opwachtte. Schichtig keek ik het publiek in. En tussen de vele onbekende en afwachtende hoofdjes, zag ik plots, heel duidelijk, mijn partner, vrienden en medeschrijfsters, stralen van trots. En ineens besefte ik, dat de klus reeds was geklaard. Wat ik zou zeggen of doen, het deed er niet toe. Ik zat in Donner op een prachtig podium, werd geïnterviewd door de hipste schrijfster van Nederland, terwijl de bundel met het verhaal dat mij zoveel had gegeven, in dikke stapels wachtte op zijn verkoop. En misschien heb ik vreemde dingen gezegd, en verliep mijn voordracht niet vlekkeloos. Maar schrijfster Sanneke van Hassel kon mijn gevoel niet treffender verwoorden, toen zij ons, bij het sluiten van de lancering, op het hart drukte, ‘dat we door het schrijven de wereld een stukje mooier maken’. Al het gedoe eromheen is bijzaak, en daar moet je met een relativerende glimlach van genieten.

Nu is de Topklas klaar, en pronkt VERS 3 in mijn kast. Ik heb enorme zin in het schrijven aan mijn roman. Vooral nu ik, na het Topklastraject, zoveel zekerder ben. Wiersinga had hierin de rol als vader, die me op eigen benen zette en leerde te blijven staan. Maar een moeder had ik ook. En vanuit deze laatste blog, wil ik haar bedanken. Waar Pim zorgde dat ik identiteit verwierf, maakte auteur en coach Christine Pannebakker, wier hulp ik buiten de Topklas in riep, dat ik bleef geloven in mijzelf. En zo vormde zich een schrijfster, klaar voor volgend avontuur.

VERS 3 is verkrijgbaar bij onder andere Donner, Van Gennep, Snoek en Libris boekhandel de Ridderhof en Van Rietschoten.

Meer informatie over de Topklas kun je hier vinden

Belinda Voorkamp (Rotterdam, 1973) leeft haar leven met passie. Ze schrijft columns en verhalen waarbij ze de lezer meesleurt in avonturen vol vergankelijkheid, ‘bijzonder’ menselijk gedrag, en zaken waar men in de regel, liever over zwijgt. In 2014 deed zij auditie voor de Topklas van de SKVR, en werd geselecteerd! Met een groep beginnende schrijvers werkt zij toe naar het lanceren van de bundel VERS 3! De komende maanden blogt zij hierover op Schrijven Online.

Techniek

Comments

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Elfie Tromp; talentvol schrijfster, en presentatrice van de lancering, zei ooit; ‘masturberen doe je voor jezelf, schrijven voor de lezer.’
Zo'n uitspraak kan aan je blijven plakken als kauwgom onder je naaldhakken.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Belangrijker lijkt mij dat de uitspraak aan de binnenkant van lezersschedels blijft plakken.
Veel belangrijker lijkt mij dat lezers de binnenkant van hun schedel niet laten behangen met onwaarheden en een poging doen de inhoud van hun schedel te activeren.