Afbeelding

Frans Liszt

De geboorte van een boek

'''Mijn overgrootvader trok met Franz Liszt door Europa. Hij was zijn pianostemmer en ging overal met hem naar toe.’ Op zijn verjaardag in 2013 vertelt mijn oom, Frans, me over zijn voorouders. Zijn overgrootvader was orgelbouwer.''

Zo begint het boek ‘Dichterbij dan verwacht’ dat ik over de familiegeschiedenis van mijn oom schreef. Het is een historie die me raakte, drie eeuwen bestrijkt, en waarvan ik vond en vind dat deze niet in de vergetelheid mag raken. Drie achtereenvolgende generaties leidden een turbulent leven, dat mede werd gevormd door gebeurtenissen in de wereld- en cultuurgeschiedenisdie veel impact hadden. 

Dilemma’s

Na enige aarzeling meld ik me aan bij een schrijfweek in Spanje. De meeste mensen, bijna allemaal vrouwen, willen hun eigen levensverhaal schrijven. De schrijfcoach verzekert me echter dat ook ik daar terecht kan met mijn verhaal.
      Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Het duurt even voor ze in de gaten heeft dat het niet gaat om de connectie tussen mijn oom en mij, maar om het levensverhaal van de drie generaties boven hem. Gelukkig biedt ze me wel praktische handvatten om structuur in het verhaal te brengen en waardevolle tools om de lezer geboeid te houden. Maar nadat ik de levens van twee generaties orgelbouwers ‘in kaart’ heb gebracht is daar het eerste dilemma: hoe ga ik verder met het verhaal van de mensen die ik heb gekend, en hoe vlecht ik daar mijn oom in, die in een jappenkamp verbleef? Wordt het een verslag, louter gebaseerd op feiten, of maak ik er een roman van? En hoe dan? Vanuit wiens perspectief vertel ik het verhaal? Dat van mijn oom, zijn vader, of maak ik er een soort trilogie van en begin ik telkens opnieuw?
      Mede dankzij mijn onmisbare redacteur en liefdevolle, maar genadeloze meelezers slaag ik erin een rode draad in het verhaal te brengen. Door het verloop van mijn speurtocht naar het verleden van deze familie af te wisselen met de geromantiseerde biografie, ontstaat een pakkende link naar het heden, en lukt het me de lezer in het verhaal te trekken.

Spirit en doorzettingsvermogen

Een boek schrijven doe je niet zomaar. Het vergt schrijfdiscipline, je moet besluiten nemen, aantrekkelijk kunnen schrijven, maar vooral de spirit hebben om het tot een goed eind te brengen.

In eerste instantie was het de bedoeling dat “Dichterbij dan verwacht” in een kleine oplage voor de familie zou verschijnen, maar in de loop van het project werd duidelijk dat dit boek ook interessant is voor anderen. De link met Franz Liszt, Nederlands-Indië en diverse kerken in Nederland – waar Leichel-orgels nog steeds (sommige als rijksmonument) in gebruik zijn – maakte dat ik besloot mijn boek ook via Bol.com te verkopen. Daarmee werd mijn project wel wat omvangrijker dan het gemiddelde levensverhaal. De pers pikte het verhaal op en dat resulteerde in een aantal mooie krantenartikelen en een radio-interview.

Binnen twee maanden heb ik meer dan 150 exemplaren verkocht, lang niet gek voor een levensverhaal in eigen beheer. Momenteel geef ik lezingen om het boek bij mijn doelgroep onder de aandacht te brengen.
   Ik ben er trots op dat het me gelukt is een boek over deze boeiende familiegeschiedenis te schrijven en kijk halsreikend uit naar een mogelijkheid om het breder onder de aandacht te brengen. Wie weet heeft Omroep Max een momentje vrij?

Biografie

Jacqueline Vreeken (1958) studeerde communicatie en redigeerde een aantal boeken. Ze heeft een passie voor geschiedenis en genealogie. Ze schreef haar eerste boek over de intrigerende familiegeschiedenis van haar oom. Ze slaagde erin het verhaal én de speurtocht levendig neer te zetten. Tegelijkertijd hield ze voldoende afstand om het geheel te kunnen overzien. Het boek is te koop bij Bol.com.Wil je een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan bij Jacqueline: jacqueline@raeven.nl.