Afbeelding

Doelen stellen voor schrijven

Foto: Pexels

2021: Dit wordt een schrijfjaar! Doe je mee?

2020 was een moeilijk jaar (daar zal ik het maar even op houden). Aan de ene kant was er volop tijd om te schrijven, aan de andere kant was het vaak zoeken naar de zilveren randjes in het algemeen. Voor mij kwam het schrijven niet echt van de grond.


2021 wordt anders. Op schrijfgebied dan, want op veel andere gebieden heb je geen invloed. Dat moet je dan maar accepteren. Maar als jij in 2021 wil schrijven, méér wil schrijven dan in 2020, dan kun je dat. Je hoeft het alleen maar te doen. Door een plan te maken en je aan dat plan te houden.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want er kan van alles tussen komen, we zitten in een lockdown en de wereld staat in brand. Dat gaat je, denk ik, niet in de koude kleren zitten. Mij in ieder geval niet. Maar ik weiger om het nog van invloed te laten zijn op hoeveel ik schrijf. Schrijven is creëren, creëren is creatief bezig zijn, creatief bezig zijn is leven en ideeën leven in blazen. Dát wil voor mijzelf in 2021. Wil jij dat ook? Met deze tips zorg je ervoor dat je het voor elkaar krijgt.

Maak een schrijfplan en hou je eraan

Ik heb voor 2021 een schrijfplan gemaakt waarbij ik mezelf per maand een schrijfdoel stel. Zo wilde ik januari een kort verhaal schrijven, wilde ik een blogpost schrijven (bij deze) én mijn verhaal op Sweek plaatsen (dat staat er inmiddels helemaal op: The Kingdom of Avalon, met een prachtige cover gemaakt door een schrijfbuddy. Lees je mee?). Ik begon al vreselijk te balen van mezelf omdat ik het eerste doel nog niet behaald heb. Dat werkt demotiverend en is niet eerlijk tegenover mezelf. Ik ben ook in loondienst, ben moeder en partner en heb nog meer hobby’s die aandacht verdienen. Ik kan niet alles doen. En tóch ben ik heel streng voor mezelf. Daarom de volgende tip:

Schrijver, wees lief voor jezelf

Een schrijfplan is belangrijk omdat het richting geeft aan je wensen, maar het moet wel realistisch zijn én leuk blijven. Soms is wat je doet, goed genoeg. En je kunt niet altijd de beste versie zijn van jezelf. Accepteer dat, en het schrijven (en het leven) wordt een stuk leuker. Lees ook mijn eerdere post hierover (aangezien ik er vaak over schrijf, wil ik blijkbaar wat liever zijn voor mezelf).

Herinner jezelf er aan waarom jij schrijft

Schrijven is leuk. Schrijven is mooi. Met schrijven komen dingen tot leven. Schrijven geeft jou voldoening. Schrijf omdat je het leuk vindt, schrijf omdat je er energie van krijgt. Schrijven kan ook energie kosten, maar dat moet je ervoor over hebben en het moet acceptabel blijven. Beslis voor jezelf wat het waard is.

Sluit je aan bij een schrijfcommunity

Ik was altijd een heel stille schrijver. Ik deed het alleen, niet veel mensen wisten van mijn schrijfwerk af. Nog steeds vind ik het super spannend om schrijfwerk te delen met anderen, maar als ik wat geleerd heb het afgelopen jaar, is dat je samen sterker bent. Leer van anderen, leer anderen wat jij weet, praat over schrijven, motiveer anderen en láát je motiveren. Schrijven is leuk. Dat delen met anderen, is nog leuker.

Schrijf elke dag

Schrijven is een commitment die je maakt. Je kunt het niet een beetje half doen. Af en toe wel en af en toe (meestal) niet. Ik ben daar zelf ook erg slecht in. NaNoWriMo haal ik met succes, maar in december is al die gedrevenheid en bevlogenheid weer weg. Schrijven onderdeel maken van elke dag, is niet makkelijk, maar het kán (en wel zo).

Schrijver: je kunt het. Onthou dat. Succes! Deel je jouw schrijfdoelen met me?

Over de auteur

Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc. 

Techniek