Dit artikel is een vervolg op het interview met Lize Spit uit het vierde nummer van Schrijven Magazine van 2016. Bestel het nummer hier na.

Kritiek aanvaard je niet zomaar, je moet het leren

‘Op het moment dat je zoveel boeken verkoopt en zoveel succes hebt, zijn er altijd mensen die eigenlijk niet dezelfde mening als iedereen willen hebben. Ze hebben bij voorbaat een negatieve instelling in de hoop dat ze kunnen zeggen: “Ik vind het maar niets.” Dat begin ik nu meer te merken de laatste weken. Niet in de kranten, die waren juist heel positief, maar ik merk het vooral aan lezersrecensies en reacties op internet.

Een tijd geleden kwam iemand naar me toe die mijn succes een “schandaalsucces” vond. Die man had vanaf de eerste pagina notities gemaakt van wat er niet goed zou zijn aan mijn boek. Daardoor ben ik wel twee dagen niet buiten geweest. Ik vind dat heel erg om te zeggen, maar ik laat me daardoor heel snel uit het veld slaan. Ik ben nooit vanuit mezelf overtuigd geweest dat mijn roman een meesterwerk was,  maar ik trek me heel veel aan. Ik dacht opeens: het is misschien wel helemaal geen goed boek. Mijn redacteur moet mij echt om de zoveel weken bellen om te zeggen dat het een goed boek is. Ik moet echt leren dat dat ook maar meningen zijn. Je moet als schrijver niet iedereen tevreden willen stellen.’

Techniek