Afbeelding
Mika Baumeister, Unsplash
Mika Baumeister, Unsplash
De meeste mensen zullen er niet zo snel bij stil staan, maar het is toch echt zo: je eigen leven is vaak superinteressant. Een excentrieke baas die zich goed leent voor een personage of een obscuur onderwerp waar je stiekem veel van af weet. Allemaal voer voor je verhalen.
Jouw leven is namelijk een grote bron van schrijfinspiratie en het is tijd dat je daaruit gaat putten. Want je hebt al veel meegemaakt en alles wat je hebt meegemaakt kan helpen om een personage op te bouwen of een verhaal of wereld verder in te richten.
Wil je over een zwendelaar schrijven? Waarom haal je dan niet inspiratie uit de tijd dat je voor stage niet werkende energieplannen moest aansmeren aan oudjes? Of loop mee met de klimaatmars waar men in een grote groep marcheert en scandeert: “klimaat, klimaat, de aarde is te heet, dit moeten we voorkomen maar de regering doet geen reet!” als je een activist of natuurliefhebber als personage hebt.
Een bekend schrijfadvies is “write what you know” ofwel: schrijf juist over datgene waar jij het meest vanaf weet.
Maak maar eens een lijst over alles waar jij iets vanaf weet. Klein of groot, veel of weinig, dat maakt niet uit. Zolang het iets is waar jij vanaf weet. Wedden dat je veel meer op papier krijgt dan gedacht?
Iedere schrijver stopt iets van hem/haar/henzelf in de personages die zij schrijven. Of het nu hoofdpersonen zijn of figuren die maar een keer in het verhaal voorkomen. Misschien is het de manier waarop zij lopen, misschien is het de muzieksmaak, misschien zijn het dezelfde gedachten, verlangens of angsten. Of het feit dat zowel schrijver als personage kotsmisselijk worden van pure chocolade.
Wat kenmerkt jou als persoon? Maak daar ook een lijst van. Kijk daarna naar de eerdere lijst met alles waar jij iets vanaf weet. Kies uit wat interessant is en voeg dat samen. Dit kunnen twee concepten zijn die goed bij elkaar passen, maar het kunnen ook meerdere dingen zijn.
Misschien haalde je als kind kattenkwaad uit nadat je een verhaal van je ouders had gehoord waarin zij hetzelfde deden. Misschien doet jouw zwendelaar zich voor als een activist of natuurliefhebber die heel erg van pure chocolade houdt, maar daar kan jouw zwendelaar eigenlijk helemaal niet tegen!
Kijk naar alle details uit jouw leven of gekke dingen die iemand uit jouw omgeving doet of heeft meegemaakt. Misschien sorteert je beste vriend zijn/haar/hen gummiberen op kleur en van ‘minst lekker’ naar ‘meest lekker’. Truth is stranger than fiction, after all!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!