Afbeelding

Bergen

Foto's Ivonne Wilken

Zo gebruik je de omgeving om personages tot leven te laten komen

Personages spelen een cruciale rol in je verhaal. Maar hoe laat je je personage tot leven komen? Een van de manieren om dat te doen is via omgeving. De omgeving biedt hiervoor legio mogelijkheden. Zo kan het een karakter stimuleren tot nadenken of helpen de gevoelens van je personage te omschrijven. Of juist tegen te spreken. Juist door contrast zet je gevoelens nog scherper neer. Omgeving kan je ook helpen met het beschrijven van uiterlijk. Als je dat indirect doet, voorkom je een (saaie) opsomming van hoe iemand eruitziet.


Tip 1: Omgeving als decor voor de gedachten van je personage

De omgeving kan ruimte creëren voor de gedachten van het personage en zo het plot verder brengen. Bovendien zorgt het voor afwisseling: gedachten alleen maken het eentonig.

‘Ik leun met mijn rug tegen de muur en laat mijn vingers over de structuur glijden. Met gesloten ogen bevoel ik de ruwe bakstenen afgewisseld met voegen cement met hier en daar een zacht plukje mos. In mijn hoofd ga ik het scenario nog een keer af: contact leggen, vertrouwen winnen en haar zo geruisloos mogelijk meenemen naar mijn auto. Als ik haar eenmaal in de auto heb, hoef ik er slechts voor te zorgen dat ze kalm blijft.’
Uit: Instinct

Afbeelding

Paddenstoel

Tip 2: Omgeving voor het beschrijven van de gevoelens van je personage

De omgeving kan de gevoelens van je personage ondersteunen of juist ondermijnen. Zo versterk je de emotie. Als je het afwisselend gebruikt voorkom je voorspelbaarheid. 

Contrast

Afbeelding

Bergen en water

Je kon de stilte bijna horen. Bijna. De golven kabelden zachtjes tegen het parelwitte strand, de vlammen likten met een constante tevredenheid aan het hout en slechts af en toe knapte het vuur. Op de achtergrond het geluid van een vogel.
Een schril contrast met de wervelwind aan gevoelens die door haar heen raasde. Afschuw, angst, razernij ... Ze had nog nooit een dood lichaam gezien. Laat staan dat van een minnaar die door moord om het leven was gekomen. Moord!

Overeenkomst

De storm in zijn hoofd was gaan liggen. Langzaam zette hij zich op een van de eeuwenoude stenen en keek naar het oppervlak waarin rotsen boven hem reflecteerden. Het water was zo helder dat hij zelfs het zeewier kon zien, de stenen op de bodem. Rust daalde over hem neer. 

Tip 3: Omgeving voor het beschrijven van uiterlijk

Zoiets simpels als een spiegel in de badkamer kan je al helpen met het beschrijven van het uiterlijk van je personage. Reflecties vind je natuurlijk op verschillende plekken. Je kunt ook een meer of een raam gebruiken. Minder saai dan een opsomming van uiterlijke kenmerken.

‘De volgende ochtend stapte Alex onder de douche vandaan en observeerde zijn spiegelbeeld. Zijn haar stond in pieken op zijn hoofd en hij had wallen onder zijn ogen. Ze hadden gisteren inderdaad seks gehad, maar het was de vreemdste seks ooit. Een soort bittere ontlading van het verdriet en tegelijk had hij zich nog nooit zo intiem met Adana gevoeld. Daarna was hij in een rusteloze slaap gevallen.’
Uit: Instinct

Over de auteur

Ivonne Wilken is schrijver. In april verscheen haar psychologische thriller Instinct bij Kabook. In haar woonplaats Tromø (Noorwegen) laat ze zich inspireren door de wondere wereld van sneeuw, ijs, het noorderlicht, de middernachtzon, bergen en fjorden.

Instinct is o.a. te koop.
Ivonne is te volgen op:
- Facebook 
- Instagram

Techniek

Service