Afbeelding

twee mensen houden game controllers vast voor een grote tv

Jeshoots.com, Unsplash

Zijn games van belang in jouw boek? Dan moet je deze gespeeld hebben!

Natuurlijk zijn er boeken die over games gaan, of waar games een grote rol in spelen, zoals Ready Player One door Ernest Cline, Morgen, morgen en morgen door Gabrielle Zevins en Wildcard door Marie Lu. Maar als games een grote rol spelen in jouw verhaal of boek, welke games moet jij dan gespeeld hebben? Deze games hebben elementen die jij kan gebruiken in je eigen verhaal.

1. Raji: An Ancient Epic

In dit oude, epische verhaal kruip jij in de huid van Raji, die koste wat het kost haar jongere broertje Bolu wil redden van de monsters die hem en de andere kinderen van het dorp hebben meegenomen. Om deze monsters te bestrijden heeft ze zich de wapens van de Indiase goden toegeëigend.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: de familiedynamiek. Misschien moet jouw protagonist een familielid redden?

2. I was a Teenage Exocolonist

Half kaartspel, half race tegen de klok: in I was a Teenage Exocolonist speel jij de rol van Sol, die een nieuw bestaan opbouwt op een andere planeet. Hoewel je het uiterlijk van Sol niet kan veranderen, kan je wel kiezen uit een andere naam of voornaamwoorden. De keuzes die jij maakt in dit spel hebben niet alleen consequenties, maar ook een effect op latere rondes. Sol zit namelijk in een tijdloep en de tijd zal het leren hoe jij deze moet doorbreken.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: jij kan aan jouw verhaal ook een tijdloep toevoegen. Misschien moet de protagonist eerst uit de tijdloep zien te komen voordat de game ten einde komt?

3. Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn speelt zich af in een verre toekomst waarin de beschaving weer in primitieve clans bij elkaar wonen. Jij bent Aloy, de paria die naar antwoorden zoekt. Kan jij het mysterie van het Focus apparaatje en de gewelddadige machines oplossen?

De sequel, Horizon Forbidden West, is 18 februari 2022 op de markt verschenen.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: het mysterie en de consequenties voor de acties van de protagonist.

4. Oxenfree

Schrijf je horror? Dan is Oxenfree iets voor jou! Protagonist Alex reist samen met haar stiefbroer Jonas, haar beste vriend Ren en klasgenoten Clarissa en Nona af naar een afgelegen eiland om lol te trappen. Ze vindt echter een radio, die ervoor zorgt dat iets paranormaals wordt losgelaten op het eiland. Het is aan Alex om zichzelf, haar vrienden en het eiland te redden voordat zij allemaal ten onder gaan.

De sequel, Oxenfree II: Lost Signals, is vanaf 12 juli 2023 verkrijgbaar.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: de paranormale horror en de manier waarop dit naar voren komt in de game.

5. Monster Prom

In Monster Prom speel jij als Amira, Brian, Oz of Vicky en je hebt maar drie weken de tijd om een date te regelen voor het monsterlijke eindfeest. Of je gaat alleen, als je object van affectie jou niet ziet staan doordat jij te weinig punten hebt gescoord. Dat kan natuurlijk ook. Het spel zelf is makkelijk te spelen doordat je kan klikken op de kaart en dan gelijk naar een locatie gaat en interacties aangaat.

Kan je er geen genoeg van krijgen? Monster Prom 2: Monster Camp en Monster Prom 3: Monster Roadtrip zijn ook verkrijgbaar.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: wellicht zijn er teams van twee of meer die de game alleen kunnen uitspelen door een relatie op te bouwen en samen te werken?

6. Hades

In Hades kruip jij in de huid van Zagreus, de zoon van Hades, die uit de Onderwereld wil ontsnappen. Dit hoeft hij echter niet alleen te doen: hij krijgt hulp van zijn goddelijke familieleden. Hades is een dungeon crawler waarin jij een weg baant door een doolhofachtige omgeving en verschillende ruimtes. Tegelijkertijd ruim jij ook monsters uit de weg.

Het is nog niet bekend wanneer de sequel van deze game, Hades II, op de markt verschijnt.

Elementen die als inspiratie kunnen dienen voor jouw verhaal: de manier waarop de protagonist omgaat met de plek waar de game zich afspeelt; de plek is bijna zelf een personage.