Afbeelding

een arm die een rode playstation controller vast heeft

Nadine Shaabana, Unsplash

5 manieren waarop gamen en schrijven op elkaar lijken

Je zou het niet zeggen, maar schrijven en gamen zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Waarom? Ze hebben allebei te maken met het ontdekken van verhalen. Oh, en het ontdekken van jezelf en jouw schrijversstem, natuurlijk.

  1. De stemmen van de verschillende personages zijn belangrijk 

Gameontwikkelaars doen hun best om verschillende personages, verschillende stemmen te geven. Dit is ook belangrijk wanneer jij zelf een boek schrijft. Soms kan dit nog best lastig zijn om in de vingers te krijgen.

Je kan je schrijversstem verder ontwikkelen door je eigen stuk online te zetten bij het Proeflezen of mee te doen aan de wekelijkse schrijfopdrachten op de website van Schrijven Online.

Maar dit kan ook door veel verschillende boeken te lezen. Onderaan dit artikel staan een paar boeken die hierbij kunnen helpen.

  1. Andere werelden

Game en wordt een ontdekkingsreiziger. In de meeste games word je een wereld (of werelden) in geslingerd die helemaal niet lijkt op die van jou, zoals bij Forspoken. Nou ja, eerst wel. Want de game start in New York City. Daarna kom je er al snel achter dat je niet meer in New York bent. Je bestuurt namelijk de protagonist Frey terwijl zij een hele andere wereld, en wellicht zichzelf, redt.

Denk ook aan Horizon Zero Dawn en het vervolg Horizon Forbidden West waarin jij, als Aloy, je een weg baant door een wereld die lijkt op die van ons, maar die toch net even anders is. Door deze games kan jij geïnspireerd raken om groots te denken en werelden te bedenken die helemaal niet lijken op die van ons, of juist wel.
 

  1. Conflict

Het conflict blijft bij games goed op je netvlies doordat het op een natuurlijke wijze terugkomt in het verhaal. Neem Genshin Impact, waarin de protagonist op zoek is naar zijn/haar enige familielid. Alles wat de protagonist doet, is om dit familielid terug te vinden, maar het conflict in deze game is dat de protagonist eerst de hele wereld door moet reizen om anderen te helpen met hun problemen. Is het conflict in jouw verhaal nog niet duidelijk? Door games zoals deze kan jij ervoor zorgen dat jouw conflict in jouw verhalen op de voorgrond komt te staan.
 

  1. Het oplossen van problemen

In de meeste games moet de protagonist een probleem oplossen om uiteindelijk het doel te bereiken. In boeken is dat meestal ook zo. Je wil natuurlijk wel weten of een protagonist uiteindelijk het probleem oplost en het doel bereikt. Door games kan jij bestuderen hoe zij dit in het verhaal hebben verweven en hetzelfde doen.

  1. Emoties

Velen hebben door de emoties bij games zoals Until Dawn en The Quarry op het puntje van hun stoel gezeten. Kijk door het spelen van deze games af hoe de makers het hebben gedaan en implementeer dat ook in jouw eigen verhalen zodat jouw lezers dadelijk ook op het puntje van hun stoel zitten.


Boeken die te maken hebben met of doen denken aan games

  • Warcross en Wildcard door Marie Lu
  • Slay door Brittney Morris
  • Walking in Two Worlds en The Everlasting Road door Wab Kinew
  • Play the Game door Charlene Allen
  • Post High School Reality Quest door Meg Eden

Bron: Curiosity never killed the Writer