Afbeelding

Een brein met een gloeilamp er boven

EKATERINA BOLOVTSOVA

Vijf tips om zo objectief mogelijk je eigen verhaal te editen

Wanneer je klaar bent met de eerste versie van je verhaal, kan je gaan editen. Het is best lastig om objectief naar je eigen verhaal te kijken en te zien wat er beter kan. Het schrijven van je verhaal doe je namelijk met je rechterhersenhelft, de creatieve kant. Terwijl je het herschrijven doet met je linkerhersenhelft, de analytische kant. In het boek Intuitive Editing: A Creative and Practical Guide to Revising Your Writing van Tiffany Yates Martin worden hierover handige tips gedeeld. Wij lichten er vijf voor jullie uit. 


1.    Tijd

Eén van de belangrijkste middelen om afstand tussen jou en je verhaal te creëren, is tijd. Hoe meer tijd je ertussen laat, hoe objectiever je er daarna naar kan kijken. Maar sta je nu echt te popelen om in de edit te duiken? Dan is een week wachten ook al oké. Het helpt nog meer als je in die tijd je verhaal volledig loslaat. Wil je blijven schrijven? Dan is het een goed idee om iets totaal anders te proberen in die tijd. Denk aan een ander genre of misschien wel een gedicht. 

2.    Hardop voorlezen en opnemen

Lees je verhaal hard op voor. Zo word je gedwongen alles te lezen en niks over te slaan. Neem het op zodat je het kan terugluisteren en kan horen hoe goed je verhaal vloeit. Doordat je het verhaal nu op een andere manier bekijkt, zal je minder snel terugvallen op je creatieve, rechterhersenhelft. Klinkt dit als te veel moeite? Dan heeft Word ook nog de functie om het voor je voor te lezen.   


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja,graag!    Geef cadeau


​3.    Een nieuwe plek

Heb je je verhaal geschreven achter je bureau? Zoek dan een andere plek om je verhaal te herschrijven. Dit kan binnen je eigen huis zijn, maar ook bijvoorbeeld dat leuke cafeetje of de bibliotheek. Zo train je je brein dat op de ene plek je creatieve kant wordt ingeschakeld en op de andere plek je analytische kant. 

4.    Gebruik een ander medium

Hetzelfde geldt voor een ander medium. Heb je je verhaal geschreven op een laptop of computer, dan is het een goed idee om je verhaal daarna te printen. Lees het door en zet je opmerkingen erbij. Deze kan je dan later op je computer weer doorvoeren in je manuscript. 

5.    Een ander lettertype 

Geen zin om al het bovenstaande te proberen? Dan is er nog een snel trucje dat je brein kan trainen om de linkerhelft te gebruiken. Verander het lettertype van je verhaal voor het editen. Zo ziet je verhaal er anders uit dan tijdens het creatieve proces en wordt het makkelijker om er objectief naar te kijken.