Afbeelding
![een zwart-wit foto van een open potje met spelden](/sites/schrijvenonline.org/files/styles/detailpagina/public/2023-04/pexels-jess-bailey-designs-805920.jpg?itok=B6j7ezvE)
Jess Bailey, Pexels
Jess Bailey, Pexels
Tussen de regels door lees je eigenlijk wat de schrijver wil zeggen. Welk punt er gemaakt wordt. Een grap met een onderliggende boodschap, dus. Ook jij kan satirisch schrijven en dus uiteindelijk je eigen speldenprik drukken op de wereld.
Denk zo groot mogelijk na. Zo groot als je kan. En zo grappig als je kan. Een voorbeeld hiervan is: “3 handige lifehacks voor als je thuis een thermische lans, een hydraulische pers en 98 citroenen hebt liggen.”
Maak nieuws door een bekende stelling, feit of trend te kiezen en draai deze om op een grappige manier. Denk aan: “Nienke bestelt flat white met havermelk en nu is ze freelancer.”
Je tekst moet niet al te realistisch zijn. Er mogen wel vlagen van realisme in voorkomen, natuurlijk, maar als het leest alsof het iets is wat echt in de krant van morgen kan staan, dan is het tijd om je stuk te herschrijven.
Als je een tekst schrijft over iemand die ‘telefoonfobie’ heeft en bij een callcenter werkt, moet je wel weten welk ‘probleem’ je tackelt en wat je belicht. Gaat je stukje over de telefoonfobie of juist over het callcenter?
Bron: De Blog Academie, Willem Kniknie, Tekstblad
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Tips van redacteur Peter de Rijk in het komende nummer!
Bestsellerauteur Judith Visser gaat in gesprek met haar redacteur Lisanne Mathijssen.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 21 maart 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
+ een overzicht van schrijfvakanties! Lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine.
Hoe kies je een goed perspectief? En welke schrijfstijl past erbij? Kathy Mathys legt het je uit in haar workshop Perspectief en Stijl + handige oefeningen!