Afbeelding

een zwart-wit foto van een open potje met spelden

Jess Bailey, Pexels

Speel met taal zoals de Speld

Tussen de regels door lees je eigenlijk wat de schrijver wil zeggen. Welk punt er gemaakt wordt. Een grap met een onderliggende boodschap, dus. Ook jij kan satirisch schrijven en dus uiteindelijk je eigen speldenprik drukken op de wereld.

  1. Overdrijven is ook een kunst

Denk zo groot mogelijk na. Zo groot als je kan. En zo grappig als je kan. Een voorbeeld hiervan is: “3 handige lifehacks voor als je thuis een thermische lans, een hydraulische pers en 98 citroenen hebt liggen.”

  1. Keer het om

Maak nieuws door een bekende stelling, feit of trend te kiezen en draai deze om op een grappige manier. Denk aan: “Nienke bestelt flat white met havermelk en nu is ze freelancer.”

  1. Niet al te realistisch

Je tekst moet niet al te realistisch zijn. Er mogen wel vlagen van realisme in voorkomen, natuurlijk, maar als het leest alsof het iets is wat echt in de krant van morgen kan staan, dan is het tijd om je stuk te herschrijven.   

  1. Weet welk probleem je tackelt

Als je een tekst schrijft over iemand die ‘telefoonfobie’ heeft en bij een callcenter werkt, moet je wel weten welk ‘probleem’ je tackelt en wat je belicht. Gaat je stukje over de telefoonfobie of juist over het callcenter?

Wat kan je nog meer doen?

  • Freewriten: zet een timer voor vijftien à twintig minuten, zet je pen op papier – of hou je vingers gereed boven het toetsenbord – en schrijven maar! Tot de timer gaat schrijf je door en mag je niet stoppen.
  • Opvallende woorden onderstrepen: welke woorden vallen je op? Onderstreep en gebruik deze in je eigen teksten.
  • Brainstormen: bedenk zelf een nieuwskop voor verschillende categorieën en schrijf deze op.
  • Quotes bedenken: kijk naar nieuwsberichten van de Speld en bedenk je eigen quotes voor onder de berichten.
  • Setup & punchline: begin met feitelijke informatie (de set up) en eindig met een verrassende conclusie (de punchline).
  • Hou het kort: het hoeft geen boekwerk te zijn. Hoe korter, hoe beter.
  • Lees het voor: heb je iets bedacht? Lees het dan voor aan de mensen in je omgeving om te kijken of jouw creaties ook echt aanslaan.

Bron: De Blog Academie, Willem Kniknie, Tekstblad