NaNoWriMo tips - de laatste loodjes

Het is een zware maand geweest, maar we moeten nog heel even volhouden. Bereid je alvast voor om je werk te belonen.

Maak een eind aan je verhaal

Niet in figuurlijke zin natuurlijk. Met nog twee dagen in het verschiet zal de neiging sterk zijn om het af te raffelen. Wees sterk, zet jezelf achter dat bureau en typ er op los, ook al kun je die 50.000 woorden niet halen. Zo maak je een spetterend einde aan deze uitdaging en kun je met trots op de laatste dagen terugkijken.

Blijf ontspannen

50.000 woorden is natuurlijk een mijlpaal, maar werk jezelf niet in de stress om die te behalen. Vaak komt er zelf minder uit de pen als je stijf van de spanning staat. Laat je geest dus niet dichtklappen en zorg ook in deze laatste dagen goed voor jezelf. Neem af en toe pauze, zorg voor wat lichaamsbeweging en blijf vooral goed eten. Wil je echt tot in de late uurtjes doorwerken, overweeg dan eens een power nap.

Zorg dat je verhaal er afgewerkt uitziet

Een eerste versie afhebben is één ding, maar voordat je het manuscript aan een ander wil laten zien, moet het er ook goed uitzien. Is je verhaal af, neem dan even een half uur de tijd om de hoofdstukken in te delen, alinea’s juist in te voeren, pagina’s te nummeren, de regelstand op anderhalf te zetten, enz. Dit is natuurlijk optioneel. Je hebt heel december of zelfs een heel nieuw jaar de tijd om te gaan schrappen en herschrijven. Laat je het werk de komende tijd aan niemand zien, maak je dan niet druk om de afwerking ervan.

Bereid je voor op een feestje

Koop alvast een taart in. Of een grote zak chips, of een fles wijn, of bier, wat je voorkeur ook is. Breek het nog niet aan, maar maak de laatste twee dagen af. Zodra die voorbij zijn, kun je los gaan. En het bespaart je de moeite om na NaNoWriMo, wanneer alle spanning van de maand loskomt, nog naar de winkel te moeten. Doe dit trouwens ook als je de 50.000 woorden niet hebt gehaald. Je bent de uitdaging aangegaan en je hebt alles gegeven. Dat is ook een beloning waard.

Maak het bekend als je de streep haalt

Een boek in een maand schrijven is niet iedereen gegeven. Is het je gelukt, dan hoor je bij een selecte groep schrijvers die deze opdracht hebben voltooid. Houd dat uitzinnige gevoel niet voor jezelf, maar deel het met vrienden en familie. Laat hen weten dat je deze krankzinnige uitdaging hebt afgesloten en dat je daar trots op bent.