Afbeelding

Is het tien man was of tien man waren?

Foto: Pexels

Is het tien man was of tien man waren?

Hans de Groot, redacteur van Van Dale, geeft schrijftips! Deze keer: is het tien man was of tien man waren?


De vorm ‘man’ ziet eruit als een enkelvoud, want er is immers ook het meervoud ‘mannen’. Toch gaat het hier om een meervoud, alleen is dit meervoud in onbruik geraakt en zie je het tegenwoordig alleen nog als ‘man’ betekent: persoon, ongeacht het geslacht.

Je kunt dus zonder meer zeggen:
tien man waren aanwezig bij de ingebruikname van de studio

Toch hebben sommige mensen een te sterk gevoel dat het alleen om personen van het mannelijk geslacht gaat, en daarom vermijden ze het woord ‘man’. Dat lost meteen het probleem op van het al dan niet gebruiken van een meervoud:
tien mensen/personen/belangstellenden/medewerkers waren aanwezig bij de ingebruikname van de studio

Er zijn meer uitdrukkingen waarin het woord ‘man’ de betekenis ‘persoon’ heeft, zonder onderscheid van geslacht. Maar ook daar kun je, als je dat wilt, ‘man’ vaak vervangen door een ander woord:

 iets op de man af vragen (ook: op de persoon af, op de vrouw af)
 dat wordt dan acht euro de man (ook: per persoon)

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.
Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier