Afbeelding

Persoon met grote roos

Foto: cottonbro via Pexels

Hoeveel hoofdpersonages mag je hebben?

Personages zijn als je kinderen of vrienden, het liefst zou je ze allemaal evenveel aandacht geven. Maar dit is vaak te veel van het goede en dan eindig je met té veel hoofdpersonages. Maar hoeveel hoofdpersonages zijn té veel? En wat is dan wel het juiste aantal?


Wat is een hoofdpersonage?

Een hoofdpersonage is het belangrijkste personage dat wij in het verhaal volgen. In de Hunger Games is dit Katniss en in Harry Potter is dit natuurlijk Harry. Meestal is één personage de hoofdpersoon, maar het kan zijn dat je meerdere gebruikt. Bijvoorbeeld als je kiest om meerdere perspectieven te gebruiken. 

Hoeveel hoofdpersonen kan ik gebruiken?

  • Voor hoofdpersonages wordt één aangeraden. Dit blijft overzichtelijk voor de lezer en zo kan de lezer zich goed inleven in het personage.
  • Je kan wel meerdere hoofdpersonages gebruiken, als je het verhaal vanuit meerdere perspectieven vertelt of gebruik maakt van een alwetende verteller. Gebruik hiervoor liever niet meer dan 5 hoofdpersonages. Als je nog meer gebruikt, wordt het onoverzichtelijk voor de lezer en dan haakt hij af.

Primaire personages en hoeveel?

Naast de hoofdpersoon zijn er nog een aantal belangrijke personages. Deze worden in één categorie gezet, genaamd de primaire personages. Denk bijvoorbeeld aan Ron en Hermelien in Harry Potter. Maar hoeveel primaire personages mag je maximaal gebruiken?

  • 2-5 primaire personages wordt aangeraden. Hier is geen regel voor, maar dit is een richtlijn.
  • Minimaal 2 om het verhaal op gang te krijgen. Er kan eigenlijk geen plot gevormd worden met maar 1 hoofdpersoon en verder geen personages. 
  • Maximaal 5 omdat het anders te veel wordt voor je lezer. Met te veel primaire personages kan de lezer namelijk in de war raken van de hoeveelheid informatie. 
  • Houd wel rekening met het genre dat je schrijft. Met een romance of feelgood heb je waarschijnlijk maar 2 of 3 primaire personages nodig, terwijl je bij een fantasy misschien wel 6 of 7 nodig hebt vanwege de hoeveelheid informatie.

Als je echt té veel hoofdpersonages hebt, kun je altijd twee personages samenvoegen. Dat kan bijvoorbeeld als je hun twee doelen in het verhaal kan combineren.
Echter zijn dit geen regels, maar richtlijnen om rekening mee te houden tijdens het schrijven. Twijfel je alsnog? Je kunt altijd je vraag voorleggen aan de schrijvers op ons forum.


Afbeelding

Covers

Schrijftips van bekende schrijvers?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


Bronnen: Vaye.nl, en Schrijfplaats.nl.

Techniek