Afbeelding

Persoon achter computer schrijft in notitieboekje

Foto: Julia M Cameron via Pexels

Hoe maak je van je boek een online programma of eCourse?

Als je een boek hebt geschreven heb je al een hoop voorwerk gedaan dat je ook voor andere zaken kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een podcast, blog serie, presentatie, training of eCourse. Dat kan een mooie bron van inkomsten zijn, een manier om meer mensen kennis te laten maken met jou en je methode en/of om nog meer mensen te bereiken en te helpen. 
Hoe maak je van je boek een online programma of eCourse? Hierbij een aantal pointers en tips.


Goed geleend…

Ga eerst eens Googlen wat voor cursussen er zijn over jouw onderwerp en vooral ook totaal andere onderwerpen. Schrijf je in voor wat online programma’s op verschillende platforms om uit te vinden hoe ze werken, wat de meeste cursussen gemeen hebben, wat je prettig vind en wat je minder aanspreekt. Je zult zien dat de meeste programma’s uit korte modules bestaan, die steeds 1 onderwerp behandelen, met videos niet langer dan 3 minuten.

Outline

Je inhoudsopgave is eigenlijk al de structuur die je nodig hebt voor je eCourse of andere project. Ieder hoofdstuk kan een module zijn. Ieder subhoofdstuk een les in die module. Maak ook nogmaals duidelijk welke belofte je aan je cursist doet en welk probleem je ze gaat helpen oplossen.

Maak slides

Zet voor ieder subhoofdstuk een aantal (PowerPoint/Google/ Keynote) slides op met bulletpunten en evt. foto’s of illustraties, die de hoofdpunten weergeven. Voeg ook voorbeelden toe. Zorg dat je slides aantrekkelijk zijn en niet te vol staan met tekst. Daarna neem je jouw toelichting bij die slides als audio op. 

Audio opnemen

Je kunt je toelichting gewoon op je smartphone opnemen. Zorg voor een goede microfoon, een rustige omgeving (geen achtergrondgeluiden) en spreek zo natuurlijk mogelijk (niet te snel, niet te langzaam). Het werkt het best als je natuurlijk klinkt, maar als je liever je tekst uitschrijft en voorleest, kan dat eventueel ook.

Opdracht

Een eCourse heeft vaak opdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen. Wat voor vraag kan je stellen of welke oefening kan je meegeven aan het eind van een module? Je kunt eventueel een template of invulformulier als downloaddocument toevoegen.

Introductievideo’s

Neem voor ieder hoofdstuk een introductie video op, waarin je vertelt wat je in die module gaat leren en waarom dat belangrijk is. Denk aan veel gestelde vragen of problemen waar veel mensen mee rondlopen. Maak bij het opnemen niet de meest gemaakte beginnersfouten. Ik heb mijn belangrijkste tips voor Visual Storytelling in deze korte video samengevat.

Verkooppagina

Er moet een verkooppagina van je eCourse komen en guess what: dat is grotendeels de achterflap van je boek: welk probleem hebben je lezers, wat is hun ideale situatie en hoe zorgt jouw methode, boek of eCourse ervoor dat ze die kunnen bereiken?

Welkom / salesvideo

Op het laatst neem je deze belangrijke video op, die zowel je kennismaking als je salesvideo voor je cursus is. Waarom op het laatst? Niet alleen omdat ik ‘Reverse Writing’ heb uitgevonden, waarbij je je boek in omgekeerde volgorde schrijft en met je achterflap begint. Maar vooral omdat je dan precies weet wat je programma inhoudt, plus je dan al meer ervaring hebt met het opnemen van video’s.  
In je introvideo voor je eCourse doe je hetzelfde als op je achterflap / verkooppagina, alleen nu doe je dat op video: welk probleem ga je je cursisten helpen oplossen, wat is hun ideale situatie en hoe help je ze daarnaartoe? Je doet een belofte wat ze na het doen van jouw cursus kunnen. Ga niet te veel in op het proces, focus op het resultaat. Daarbij stel je jezelf voor en geef je aan waarom jij de persoon bent van wie ze willen leren.

Welk platform?

Er zijn superveel platforms waar online cursussen worden aangeboden, een aantal specifiek voor Nederland (Pluvo en Huddle), de meeste internationaal (Udemy, Teachable, Thinkific, Kajabi, Skillshare en vele anderen). 

Kijk welk platform je het meeste aanspreekt. Factoren die een rol kunnen spelen, zijn:
•    Kun je starten zonder investering, of moet je meteen lid worden?
•    Wat zijn maandelijkse kosten, wat zijn transactiekosten?
•    Hoeveel procent krijg je van de verkoopprijs?
•    Betaalmogelijkheden (niet alle platforms bieden iDeal, wat belangrijk is voor Nederlandse klanten).
•    Ondersteuning: is er een goede helpdesk?

Het gaat te ver om hier alle verschillen aan te geven. Google even voor reviews en artikelen waarin de grootste platforms vergeleken worden. Je vindt alleen wat het beste bij JOU past door wat uit te zoeken en uit te proberen.

Jouw boek is de basis voor een online programma. Een groot deel van de voorbereiding is dus al gedaan. Veel plezier en succes met dit nieuwe avontuur!

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek:
estherjacobs.info/10-book-ideas
 

Uitgeven