Afbeelding

Afbeelding van een leeg theater

Photo by Donald Tong

Hoe je een podium vindt voor je eigen spoken word- of dichtkunsten

Je schrijft al een tijdje gedichten of creëert spoken word uitvoeringen, en je hebt de grote droom om je werk te delen met het grote publiek. Hoe stel je zo’n uitvoering samen en kom je op dat podium terecht?

Spreek jezelf moed in

In tegenstelling tot wat dat stemmetje in je hoofd zegt: jouw woorden zijn goed genoeg om gehoord te worden. Denk er goed over na wat je met je teksten wil zeggen. Zijn het losse gedichten, of heb je zinnen uit je werk geplukt en weer door elkaar geweven? Sta erbij stil wat je wil zeggen en of je er bewegingen bij wil betrekken. Oefen je uitvoering goed, schaaf hem nog wat bij en wees dan niet bang om je werk als af te beschouwen.

Voer je performance op voor je familie en/of vrienden

Het is tijd voor een avondje theater! Er is niets fijner dan de constructieve feedback van de mensen die jou het best kennen. Gooi de gordijnen dicht, trommel je vader, moeder, zussen, broers, kinderen, buurvrouw en buurman maar op en neem je moment. Na een staande ovatie pak je een moment om te vragen om feedback, zodat je alleen maar beter kan worden. De mensen in jouw geïmproviseerde theater hebben een leuke avond gehad en jij kan  je eerste optreden alweer in je zak steken!

Zoek een plek

Er zijn meer manieren om een podium te vinden dan je denkt. Sommige cafés of buurthuizen stellen eens in de zoveel tijd hun ruimtes open voor beginnende dichters om met elkaar te delen wat je hebt geschreven. Een open podium of een dichtgroepje is de ideale manier om je werk te delen met anderen, werk te verzamelen, en je netwerk te verbreden met mensen waarmee je inspiratie uit kan wisselen en die hopelijk straks vooraan zitten wanneer jij op het podium staat.

Grijp kansen die je tegenkomt

Heb je een vriend die evenementen organiseert en nog entertainers nodig heeft? Of zie je online een oproep voor dichters? Nee heb je, ja kun je krijgen. Reageer vooral op alles wat je tegenkomt (en waar je tijd voor hebt) en zet jezelf en je dichtkunsten op de kaart. Met een beetje geluk sta je straks tijdens een heuse poëziemarathon jouw werk te vertonen.

Maak er een gewoonte van

Wat doe je als je de eerste af hebt, en misschien zelfs al hebt opgevoerd? Juist, je maakt de tweede. Of je familie en vrienden nu juichend en klappend van hun stoelen afschieten, of juist punten van verbetering aandragen: je hebt in ieder geval je eerste échte optreden gedaan en daar mag je trots op zijn. Nu is het de kunst om de vaart erin te houden. Blijf delen wat je schrijft, of het nu op een klein of een groot podium is, en verbeter je werk waar dat kan. Voor je het weet val je op en word je gevraagd voor allerlei evenementen. Laat dat nou juist de perfecte manier zijn om weer inspiratie op te doen!