Afbeelding

pageturner

Bron Pixabay

Hoe je een pageturner schrijft

pageturnerJe verhaal is klaar. De eerste versie van je manuscript ligt er: mooi uitgeprint op wit papier en klaar om gefinetuned te worden. Eén van de dingen die je kan doen, is het einde van elk hoofdstuk van naderbij bekijken. Eindigt het hoofdstuk gewoon waar de scène stopt, of is er een bruggetje naar wat komen gaat en stijgt zo de spanning? Met andere woorden: gebruik je hier en daar een cliffhanger? Met deze vijf tips kom je al een heel eind om een hoofdstuk spannend af te sluiten.  

1. Kondig onbepaald aan

Uitgeput zijgen je personages neer onder de boom. De ganse dag zijn ze op de vlucht geweest. Zo goed als zeker hebben ze hun achtervolgers afgeschud. Je kan het hoofdstuk stoppen met het beeld van een afgematte groep mensen onder een boom. Of je kan er ook die ene zin aan toevoegen waarmee je het volgende hoofdstuk aankondigt: Karl keek op en daar stonden ze dan. Wie zijn die ze? Toch de achtervolgers? Of dreigt er nog een ander gevaar?

2. Ontkracht wat je net hebt bewezen

De ganse dag al doet Jasper niets anders dan aan Liese denken. En hoe! Hij is overduidelijk smoorverliefd op haar. Tot hij op het einde van het hoofdstuk het vriendje van Liese voorbij ziet komen en zich afvraagt wat dat vriendje in haar ziet. Oh, de lezer voelt zich op het verkeerde been gezet en vraagt zich af wat er dan wel gaande is. Als het geen verliefdheid is, wat speelt er dan in het hoofd van Jasper? Zo creëer je niet alleen spanning, maar ga je eveneens op zoek naar diepgang in het verhaal.

3. Stel (als-)vragen

Eleanor is als de dood voor haar stiefvader. Hij is haar grootste angst. Dat is wel duidelijk geworden in het verhaal. Stiekem spreekt Eleanor met haar vriendje bij hem thuis af. Maar dan gaat de bel. Eleanors hart maakt een sprong. Wat als het haar stiefvader is die voor de deur staat? Eigenlijk maakt het niet zo uit, wie er aanbelt. Het kan de postbode zijn, die een pakje aflevert en verder geen enkele rol heeft in het verhaal. Zolang je maar even die grootste angst suggereert.

4. Creëer onmogelijkheid

Je personage is op onderzoek uitgegaan zonder iemand van zijn escapades op de hoogte te brengen. Hij loopt in een val en wordt opgesloten. Dramatiseer het ogenblik en schrijf iets als: Geen ontsnapping mogelijk. Jonathan zat onherroepelijk gevangen. Natuurlijk is dat niet zo. Anders was het verhaal gedaan en misschien moet het nog maar net beginnen. Door het dramatische effect leeft de lezer zich des te meer in en wordt hij nieuwsgierig naar de schijnbaar onmogelijke oplossing. Het hoeft trouwens niet altijd om gevaarlijke scènes te gaan. Ook met emoties werkt deze techniek. Schrijf bijvoorbeeld een zin als: Hij wist het wel zeker: na deze actie zou ze hem nooit meer aankijken. Of toch wel?

5. Doorbreek de fel bestreden rust

Als kemphanen staan ze tegenover elkaar. De dreiging spat van de scène af. Ze slingeren elkaar verwijten naar het hoofd. Hun lichaamstaal is onmiskenbaar gevaarlijk. Langzaam zwakt de scène af. De personages houden het hoofd koel. Er zal niet gevochten worden. De lezer kan weer opgelucht ademhalen. Tot echter Sonja het in haar hoofd haalt Steve in zijn gezicht te spugen. Gaan ze in het volgende hoofdstuk alsnog met elkaar op de vuist?

Zo zie je maar, om spannend te zijn hoeft een hoofdstuk niet steeds te eindigen met een wagen waarvan de wielen onheilspellend over het ravijn hangen. Het kan ook anders …
Nieuwsgierig naar nog drie extra tips? Klik dan verder naar mijn blog.

Over de auteur

Ilse Bockstaele schreef enkele verhalen voor kinderen. Haar eerste werken voor volwassen verschenen bij uitgeverij Het Punt en uitgeverij Historische Verhalen. Momenteel werkt Ilse mee aan een verhalenbundel bij Godijn Publishing. Ilse schrijft in alle stilte als de mannen niet thuis zijn. Alleen James de hond mag blijven. Lees meer over Ilse en haar schrijverijen op https://ilsebockstaele.wordpress.com.