Afbeelding

Bron: Pexels

5 auteurs die bestsellers schreven over hun reizen

 5 auteurs die bestsellers schreven over hun reizenDe een vertrok naar Australië na de dood van zijn vrouw, een ander scheidde van haar man en ondernam in haar eentje een wandeltocht van 1700 kilometer. Deze vijf schrijvers lieten zich inspireren door hun reizen.

1. Elisabeth Gilbert 

Op 32-jarige leeftijd is Gilbert, ondanks een succesvolle carrière en ogenschijnlijk goed huwelijk, diepongelukkig. Ze besluit haar veilige leventje op te geven en op zoek te gaan naar wat haar echt gelukkig maakt. Gilbert reisde een jaar lang van Italië, naar India, naar Indonesië. 
Over deze reis en de wijsheden die deze haar bracht schreef Gilbert het boek: Eat, Pray, Love (Eten, bidden, beminnen). Het boek werd een enorme hit: Oprah Winfrey besteedde twee afleveringen aan de schrijfster en ook werd het boek succesvol verfilmd met Julia Roberts en Javier Bardem in de hoofdrollen.

 2.  Jack Kerouac

On the Road is één van de beroemdste werken uit de Amerikaanse literatuur. Het boek is geïnspireerd door een periode waarin schrijver Kerouac met een groep jonge, vrije geesten door Amerika en Mexico reisde.  Aanvankelijk omschrijft Kerouac het zwervende bestaan als inspirerend, maar later in de roman komen ook de eenzaamheid en leegte van deze levensstijl naar voren.
Ter ere van het jubileum van de roman verschenen in Nederland twee boeken waarin de reis van Kerouac min of meer wordt overgedaan: de graphic novel De eenzame snelweg van Auke Hulst en Raoul Deleo en Beatland van Frank Albers.

3.  Cheryl Strayed

Strayed schreef het inspirerende boek Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail (Nederlandse vertaling: Wild: over jezelf verliezen en terugvinden en 1700 kilometer hiken) over haar klimtocht door Californië en Oregon naar Washington. Ze ondernam de tocht van zo’n 1700 kilometer helemaal alleen en zonder eerdere bergwandel-ervaring. 
Strayed begon de tocht op 26-jarige leeftijd, na een emotioneel zware periode waarin haar moeder overleed, haar huwelijk op de klippen liep en ze veelvuldig cocaïne gebruikte. In haar boek vertelt ze over deze moeilijke periode, de tocht door de wildernis van Amerika en de inzichten die deze reis haar bracht. Actrice Reese Witherspoon ontdekte het verhaal van Strayed al voordat haar roman was gepubliceerd en zijwas de drijvende kracht achter de verfilming ervan. In 2014 kwam de film Wild uit, waarin Witherspoon de hoofdrol speelde, een rol die haar vele prijzen en nominaties opleverde.

4.  Frances Mayes

Frances Mayes was een professor in Creatief schrijven aan de Universiteit van San Francisco. In 1996 schreef ze een boek over haar avontuur in Italië: ze kocht, renoveerde en bewoonde een oude villa in het landelijke Cortona in Toscane. Het boek genaamd Under the Tuscan Sun: At home in Italy (Nederlandse vertaling: Een huis in Toscane) bleef maar liefst 2 jaar op de New York Bestsellerlist staan. De film Under the Tuscan Sun is losjes gebaseerd op Mayes’ boek. 

5.  Kluun

Raymond van de Klundert had enorm veel succes met zijn autobiografische debuutroman Komt een vrouw bij de dokter (één van de best verkochte Nederlandstalige debuten ooit). In de roman De Weduwnaar schrijft Kluun wat er gebeurde nadat Komt een vrouw bij de dokter eindigde. Kluun verhuisde met zijn dochtertje naar Australië, waar hij samen met haar probeert zijn leven op te pakken en ondertussen een moeizame relatie onderhoudt met zijn minnares Roos.

Door Lotte van den Elsen