Afbeelding

Een schrijfblad met een pen

Foto: Pexels

Goede voornemens die je als schrijver kan nemen in het nieuwe jaar

Januari is een tijd om dingen weer fris op te pakken. Goede voornemens horen daar dan natuurlijk ook bij. Dit zijn 7 goede voornemens die je kan meenemen om een fantastisch nieuw schrijfjaar in te gaan!

1.Zet een project soms even aan de kant

Als schrijver voel je je meteen schuldig als je een paar weken niet aan je schrijfproject hebt gewerkt. Maar schrijven vergt veel tijd en energie. Je zult normaal tijd vrijmaken voor het schrijven, maar het is ook belangrijk om tijd vrij te maken om even niets te doen. Dan heb je ook weer ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Hoewel je het niet zou denken, is een pauze af en toe goed voor het schrijfproces. Je kan daarna namelijk weer met een frisse blik aan het werk gaan.
Twijfel je of je helemaal moet stoppen met je schrijfproject? Volg dan dit stappenplan.

2.Oefen met sneller typen

De snelheid van het typen heeft grote invloed op hoeveel woorden je per dag kan schrijven. Veel schrijvers krijgen hun deadlines niet af, omdat hun typetempo te laag ligt. Oefen daarom het typen en zet daarmee kleine doelen voor jezelf. Zo kan je de uren die je op een dag voor het schrijven vrijmaakt, goed benutten.

3.Hou een schrijfdagboek bij

Tijdens het schrijfproces komen er vaak veel ideeën in je op. Hou die ideeën bij in een schrijfdagboek. Hierdoor kan je de tijd nemen om het idee nog eens te bekijken of er nog wat aan toe te voegen.

4.Doe elke maand mee aan een schrijfwedstrijd

Bij een schrijfwedstrijd hoef je zeker niet elke maand te winnen, al is dat natuurlijk wel leuk. Maar er valt al veel te leren van de deelname aan zo’n wedstrijd. Bij sommige wedstrijden krijg je namelijk feedback op je werk, wat je verder kan helpen in je schrijfproces.
Daarnaast biedt een schrijfwedstrijd ook veel mogelijkheden voor bekendheid. Als jouw werk wel steeds vaker wordt gepubliceerd door de organisaties die de wedstrijden organiseren, dan wordt jouw naam steeds iets bekender in de schrijf- en uitgeverswereld. En dat kan handige contacten met zich meebrengen.

5.Word lid van een schrijfgemeenschap of ga naar een schrijf- of boekevenement

Bij een schrijfgemeenschap is iedereen met hetzelfde proces bezig. Er kunnen hierdoor ideeën worden uitgewisseld of je kan stukjes tekst laten lezen door andere leden voor feedback. Al met al kan je veel leren van anderen.
Deze gemeenschappen kan je vinden op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Het is makkelijk om daar contact met mensen op te nemen of lid te worden. Schrijf bijvoorbeeld mee in onze Ultra Korte verhalen facebookgroep en laat anderen je verhalen lezen op het forum.
Een andere manier om mensen te vinden die zich met dezelfde dingen bezighouden, is door naar een schrijf- of boekevenement te gaan. Praten over schrijven of boeken zal één van je grootste hobby’s zijn, dus het is zeker de moeite waard om daar een keer een bezoekje te doen.  

6.Start een Bookstagram account

Als schrijver ben je hard op zoek naar bekendheid, en je zult ongetwijfeld een echte boekenwurm zijn. Met een Bookstagram account op een platform als Instagram kan je reviews delen over de boeken die je leest, eventueel contact opnemen met auteurs en natuurlijk ook je eigen boek of schrijfproces delen. Dus naast dat je mensen een plezier doet door je favoriete boeken te delen, zorg je ook meteen voor een beetje promotie voor jezelf.

7.Lees veel boeken

Dit zal niet lastig zijn voor de echte boekenwurm, maar het is voor de schrijver die in je schuilt ook belangrijk. Want, het kan je niet vaak genoeg gezegd worden, je leert het meeste van andere boeken lezen, lezen en nog eens lezen! En daarna natuurlijk veel schrijfmeters maken.