Afbeelding
Foto: Schrijven Online
Foto: Schrijven Online
Notities zetten in de kantlijn, quotes markeren en kleurentabs plaatsen bij pagina’s. Er zijn veel lezers die boeken annoteren. Ook kan zo’n actieve manier van lezen jou helpen om een betere schrijver te worden. Hoe werkt dat?
Annoteren doe je door je een stuk tekst te lezen, te analyseren en daarna je gedachten, gevoelens en ideeën op te schrijven die het verhaal je brengt door notities te maken in de kantlijn. Een goede manier om met annoteren te beginnen is door je favoriete boek erbij te pakken. Het maakt niet uit welk genre het boek is. Markeer je favoriete zinnen en alles wat je leuk vindt aan het boek. Markeer daarnaast belangrijke punten in het verhaal en de delen waar je veel van geleerd hebt. Misschien zet de auteur je tot denken door andere kijk te geven op een onderwerp. Dat zijn de stukken die je wilt onthouden.
Door te annoteren lees je de zin nog eens door, waardoor je de tekst beter in je opneemt. Je denkt dieper na over wat er geschreven is en daardoor leer je personages, onderliggende lagen en andere delen van het verhaal ook beter begrijpen. Zeker bij boeken die zwaarbeladen zijn of ingewikkelde onderwerpen bevatten. Dit kan je ook helpen voor je eigen verhaal, omdat je meer gaat nadenken hoe een verhaal in elkaar steekt.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Stel jezelf eens de vraag wat een verhaal goed of slecht maakt. Wat werkt wel en wat niet? Waarom spreekt iets jou aan? Als er een verdrietige scène is, bedenk wat die droevige sfeer maakt. Welke technieken gebruikt de auteur om jou een bepaald gevoel mee te geven? Schrijf het op. Dit zou je bijvoorbeeld aan het eind van elk hoofdstuk kunnen doen. Je analyseert het verhaal en kijkt naar verschillende elementen, zoals personageontwikkeling, worldbuilding en spanningsopbouw etc. De informatie die je hieruit ophaalt kan je ook toepassen in je eigen verhaal; je weet immers waar je voorkeuren liggen. Ook bij boeken die je niet goed vindt is annoteren leerzaam.
Als je langs nieuwe en mooie woorden komt, vergeet je ze vaak weer tegen het einde van het boek. Door ze te markeren of onderlijnen kan je ze later makkelijk terugvinden. Daarnaast is overige informatie snel terug te vinden met annotaties. Schrijf de nieuwe woorden ook op in een schrift en zoek de betekenis erbij, dan onthoud je de woorden beter. Hou het bij en neem de woorden af en toe door. Voor schrijvers geldt: hoe meer woorden je kent, hoe beter.
Bronnen: thewordyhabitat.com, bookishcoffeeblog.com
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.