Afbeelding
lucas souza via Pexels
lucas souza via Pexels
Hoe laat je je creativiteit weer stromen na uren, dagen of maanden naar een leeg scherm te hebben gestaard? Writer’s block overkomt iedere schrijver wel eens, maar hoe overkom je het? Onderzoekers delen hun advies.
Paul Silvia, een psycholoog aan de University of North Carolina Greensboro, probeerde in 2003 zijn eerste boek te schrijven - over de psychologie van motivatie. Ironisch genoeg, kreeg hij last van een writer’s block en was zijn motivatie ver te zoeken. Hij deed wat hij het beste doet: hij ging op onderzoek uit en nam gewoontes van auteurs onder de loep en vroeg collega’s naar adviezen. Hij geeft, samen met medeonderzoekers op Nature.com hun 12 beste tips. Wij delen de 8 die nuttig zijn voor romanschrijvers!
Schrijvers met writer’s block hebben de neiging om piekeren te verwarren met doen. “Als je veel aan iets denkt,” zegt hij, “betekent dat niet echt dat je eraan werkt.” Je hoeft ook geen grote blokken tijd vrij te maken om iets te schrijven – dat is een mentaliteit die een vorm van uitstelgedrag kan worden, omdat het een excuus biedt om niet te beginnen. “De inzet is echt hoog,” zegt hij, “en als de eerste dag verkeerd gaat, word je echt depressief.”
Silvia raadt aan om schrijven te behandelen alsof het een les is die ze moeten geven: blokkeer tijd ervoor in je agenda en houd je aan het schema. Om zijn eigen writer’s block te overwinnen, stelde Silvia elke werkdag van 8 uur tot 10 uur ’s ochtends in als schrijftijd. Consistentie opbouwen nam veel druk weg. Lukt het niet? Niet erg, want morgen heb je tijd om het opnieuw te proberen.
Onervaren schrijvers springen vaak direct in nieuwe projecten, zegt Silvia - waardoor ze planning overslaan, het meest voor de hand liggende materiaal meteen neerpennen en snel vastlopen. Het bedenken van een goede opzet voor je boek, je hoofdstuk of je scènes kan je helpen dat te vermijden. Dit kan je doen met ouderwetse indexkaarten of Post-it-notities, maar er zijn ook verschillende softwareprogramma’s beschikbaar zoals Scrivener.
Voor Lynn Von Hagen, een bioloog gespecialiseerd in natuurbescherming bij de Denver Zoo in Colorado, is de eerste stap wanneer het tijd is om te schrijven om iets, wat dan ook, op papier te krijgen. Zelfs als het een ongeorganiseerde stroom van bewustzijn is die structuur of zelfs interpunctie mist. “Als je het op papier krijgt, en je hebt iets om mee te werken, dan kun je gewoon bewerken en herzien, bewerken en herzien,” zegt ze.
Het gebruik van mentale strategieën kan helpen, zegt César Soto Valero, een computerwetenschapper aan het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm. Voorafgaand aan het duiken in elke sectie van een artikel, verbeeldt hij zich graag dat het schrijven klaar is, wat de lege pagina minder leeg doet lijken. “Na iets klaar te zien, althans mentaal, lijkt het gemakkelijker te bereiken,” schreef hij in een blogpost. Dus: zie voor je hoe jouw scène of hoofdstuk al af is, en ga dan schrijven.
Beginnen met het gemakkelijkste deel voorkomt het knipperende-cursor-syndroom - staren naar een pagina met een knipperende cursor, omdat je niet kunt beginnen met schrijven - zegt immunoloog Daniela Weiskopf. “Ik wil beginnen met iets waarvan ik weet dat ik het heel goed kan doen, zoals het schrijven van materialen en methoden,” zegt Weiskopf. Zo’n zelfde truc zal ook werken voor romanschrijvers, je krijgt immers vertrouwen in je eigen kunnen om woorden op papier te krijgen.
Voor Soto Valero geeft extra tijd pakken hem de mogelijkheid om een dag of twee niets met het project te doen, wat genoeg schuldgevoelens kan opwekken om hem te motiveren te gaan zitten en te schrijven. “Het lijkt dom, maar het werkt echt heel goed,” zegt hij. “Je moet door de pijn van het schrijven heen. Je kunt het niet vermijden.”
Hou in gedachten dat anderen “meesters in de praktijk” zijn in plaats van geboren experts, en dat writer's block geen unieke ervaring is. Een kleine schrijfgroep creëren kan je helpen momentum op te bouwen en te onthouden dat je niet alleen bent, meent Silvia. Hij raadt aan om een wekelijks check-in-vergadering met je groep te houden om te bespreken hoe het werk vordert en doelen voor de komende week te delen.
Bron: Nature.com
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!