7 tips voor deelnemers aan Popster!

7 tips aan deelnemers van Popster!SBS6 heeft een gouden greep gedaan door het poppenspel terug te brengen in de samenleving met zijn programma Popster! Ben je geïnspireerd geraakt en overweeg je je op te geven voor de volgende editie? Met onderstaande tips gooi je hoge ogen!

1. Verhaal met pop of pop met verhaal?

Bepaal eerst of je een verhaal hebt dat je door een pop kunt laten spelen of dat je een pop  hebt met een verhaal. Het uitgangspunt van je voorstelling is absoluut een keuze tussen één van beide. Alle verhalen komen namelijk niet per definitie tot hun recht met poppen, en anderzijds hebben poppen hun eigen verhalen die alleen zij kunnen vertellen.

2. Welk verhaal?

Wanneer je de combinatie pop + verhaal gemaakt hebt, kijk dan naar het genre van je verhaal. Het spreekt voor zich dat een complete roman niet erg geschikt is voor een poppenvoorstelling. Maar er zijn uitzonderingen. Kluchten,  sprookjes, fabels, raadsel- en verrassingsverhalen, evenals verhalen met een educatief tintje lenen zich natuurlijk bij uitstek om uit te beelden met poppen.

3. Heb je verhaalconflict nodig?

Ook bij een poppenvoorstelling heb je  een verhaalconflict nodig. Wees je er tegelijkertijd van bewust dat verrassingselementen en interactie met het publiek vaak een net zo krachtig effect hebben als het uitwerken van een conflict dat soleert in een verhaal.

Schrijf daarom altijd  een scenario uit (klik op zichtversie script). Houd daarbinnen ruimte voor improvisatie of interactie met het publiek.

4. Welke pop?

7 tips aan deelnemers van Popster!Je poppen zijn je personages. Zodra ze gaan bewegen, zijn ze iemand en dan geven ze betekenis en inhoud aan je voorstelling. Niet alle poppen bewegen echter vanuit hetzelfde mechaniek. Een marionet wordt anders aangedreven dan een sokpop en een poppenkastpop weer anders dan een buikspreekpop of een vingerpopje Er zijn ook poppen die helemaal niet het uiterlijk van en pop hebben, maar wel direct als zodanig aanvaard worden.

Kies dus het soort pop of object waarmee je je fantasie kunt uitleven, maar die ook past bij je verhaal en waar jij zelf handig mee uit de voeten kunt. En als je het leuk vindt, speel je zelf mee in het spel.

5. Kunstzinnig of eenvoudig decor?

Hoewel een oogstrelend decor belangrijk is voor de kijkervaring van je toeschouwers, gaat het natuurlijk om de poppen! Voor poppenspel heb je daarom niet per se een professioneel decor nodig, en zelfs niet eens een poppenkast. Eenvoudige middelen volstaan. Je kunt twee simpele kussens stoute avonturen laten beleven op de tweezits van oma - je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je de poppen een bepaalde sensualiteit meegeeft (beweging!).

6. Timing: gevoel of ratio?

Als poppenspeler ben jij het die de beleving van je publiek stuurt. Je hebt immers letterlijk de touwtjes in handen. Een goede timing is daarbij cruciaal.

Stem(men), beweging, decor, geluidseffecten en eventueel muziek voeg je daarom samen tot één organisch geheel: het door jou geschapen universum. Laat je publiek dit universum ervaren in een natuurlijk ritme; dat is wat bedoeld wordt met timing: actie afgewisseld door ontspanning, stilte door geluid (stem, muziek of ondersteunende geluiden), wisselwerking door vraag en antwoord.

7. Welke taal spreken poppen?

Het grote voordeel van een pop boven een personage in een verhaal is dat een pop de universele taal van woord en gebaar spreekt, waardoor je voorstelling door iedereen begrepen kan worden. In poppenspeljargon heet dit stil spel.

Om je voorstelling voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken, baseer je hem dan slim op een conflict of een verrassing waarbij je geen bestaande woorden hoeft te gebruiken.

Veel succes en wie weet, zien we jou en je poppen volgend seizoen op televisie!

Door: Thérèse Major 

Thérèse Major is auteur en schrijfcoach. Haar werk verscheen bij o.a. de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. Bij Schrijven Online verzorgt zij de cursus Literair proza schrijven, kun je dat leren? en Ieder kind kan verhalen schrijven. In de Taalwerkplaats Drenthe organiseert zij o.a. elke eerste zondag van de maand een Schrijverscafé.

Techniek