Afbeelding

pennetje

Pixabay

4 tips om het meest uit NaNoWriMo te halen

NaNoWriMo is begonnen en jij doet mee! Ja, echt. Als je dit leest, ga je meedoen - weet waar je aan begint. Het is leuk, het is spannend, het is van alles tegelijk. Hoe ga jij het meest uit die 30 dagen halen? Hier zijn 4 tips!


1. Pas de regels aan

Je leest het goed. De eerste tip is je niets aantrekken van alle richtlijnen en regels van die hele NaNoWriMo. Je doet dit voor jezelf, toch? Act like it! Weet jij nu al dat die 50.000 woorden niet haalbaar voor je zijn? Gooi het woordenaantal omlaag naar iets dat wél haalbaar is, of verplaats je focus van woorden naar uren waarin je je schrijfspier wilt trainen. Wil je eigenlijk je aandacht verdelen tussen verschillende projecten in plaats van één roman, doe dat! Weet je, zoals ik, dat je sowieso niet gaat schrijven in het weekend (of juist doordeweeks, of ’s avonds, of ’s ochtends enz.), plan dat dan ook niet in. Het moet werken voor jou. NaNoWriMo is geen wedstrijdje; het is het tegenovergestelde. Het zijn 30 dagen om als schrijvers elkaar te stimuleren en aan te moedigen in ons prachtige vak. Laten we dat doen en dan vooral beginnen bij onszelf.

2. Laat alleen de schrijver plaatsnemen

Zet de redacteur in jou, en de uitgever, en zelfs de lezer, op een andere stoel en laat alleen de schrijver plaatsnemen in de schrijfzetel. Hoe hard je me nu ook gaat uitlachen, doe het echt – letterlijk. Neem, voor je gaat schrijven, een momentje om een aantal stoelen neer te zetten (of kussens op een bank, vensterbank of vloer), neem plaats en voel de redacteur/uitgever/lezer in jou. Sta op en laat dit personage achter op die stoel. Doe dit net zo lang tot je ze allemaal hebt gehad en alleen de persoon in jou die schrijft, schrijft, schrijft overblijft.

3. Spreek met jezelf af dat je alleen schrijft

NaNoWriMo staat voor schrijven, zonder herschrijven of redigeren. Spreek dus met jezelf af – stel een contract op, zet je handtekening in je eigen bloed, maak het zo officieel als je kunt, want het gaat heel verleidelijk worden – om alleen maar te schrijven. Niets deleten, herschrijven of redigeren. Het hoeft nog niet op volgorde te staan, het hoeft nog niet te kloppen. Tijdens NaNoWriMo is schrijven even geen schrappen. Dat mag in december weer. Deze gaat het lastigst worden als ik voor mezelf spreek, want het eindresultaat is stiekem toch waar het allemaal om draait (millennial of zo?). In november telt alleen het proces.

4. Weet wat je nodig hebt en blijf daarbij

Tips zijn leuk en geven een soort schijnveiligheid, maar als mensen zijn we veel te verschillend om ook echt iets aan die algemene tips te hebben. Het beste wat je kunt doen, is weten wat jij nodig hebt, wat voor jou werkt. Weet je dat niet? Besteed er eens een sessie freewriting aan voordat je aan NaNoWriMo begint. 

De meeste tips die er nu om je oren vliegen, hebben te maken met de voorbereiding. En voorbereiding is structuur. Laat jij nou net degene zijn die helemaal vast komt te zitten door zo’n structuur en hem pas ontdekt als je eenmaal lekker bezig bent. Of ben je juist een echte structuurjunkie? Of weet je het niet helemaal zeker?

Kijk dan naar het verleden. Ik heb bijvoorbeeld ook heel lang een behoefte aan structuur gevoeld, maar ik klapte er ook door dicht. Mijn beste stukken kwamen er (voor een groot deel) zomaar uit. Vertrouw in dit opzicht dus op het verleden, niet op je gevoel, en bereid je voor zoals je nu weet dat het beste werkt voor jou. 

Eigenlijk was deze hele blogpost samen te vatten in één zin (maar toch leuk dat je hem helemaal hebt gelezen): laat het ‘moeten’ los en doe wat het beste werkt voor jou – dat is dé manier om het meest uit jouw NaNoWriMo te halen.

Over de auteur

Shirley heeft stage gelopen op de redactie van Schrijven Online en nu werkt ze als tekstschrijver, redacteur en schrijfcoach. Daarnaast schrijft ze haar autobiografie en blogt ze op www.howtolife.nl over o.a. (haar) persoonlijke ontwikkeling.