Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
3 valkuilen die je als blogger moet vermijden
Als je met bloggen begint, zijn er tientallen valkuilen waar je in kunt stappen. Vaker bloggen dan je aankunt, nooit op reacties van lezers reageren, vijf blogs tegelijk proberen bij te houden en je excuus aanbieden als het je weer niet is gelukt om een blogpost te schrijven. Wat zijn de drie belangrijkste valkuilen voor de beginnende blogger?
Ideeën niet opschrijven
Je favoriete blogger heeft elke week twee nieuwe blogposts online staan. Anderen zelfs twee per dag. Hoe doen ze dat toch? Toen ik met bloggen begon, voelde het overweldigend om elke week met iets nieuws te komen. Bloggen staat of valt met ideeën die het waard zijn om gedeeld te worden. Een valkuil van bloggen is dat je die ideeën niet opschrijft. Je favoriete blogger wordt echt niet wakker met een volledig uitgewerkt idee in zijn hoofd. Hij hoort of leest iets, schrijft het op en slaat zijn notitieboekje open wanneer hij zonder inspiratie zit.
Veel ideeën die je krijgt zijn kleine stukjes van grote ideeën. Het duurt soms maanden voordat je die stukjes met elkaar kunt verbinden en dat grote idee ontstaat. Als je al die kleine ideeën niet opschrijft, vergeet je ze. Schrijf ze daarom op. Zo hoef je niet met bloggen te stoppen omdat je zonder ideeën zit.
Geen tijd nemen om je stem te vinden
In de drie jaar dat ik blog, heb ik honderden blogposts geschreven. Als ik nu blogposts lees die ik in het begin schreef, schaam ik me. Ze zijn vaak slecht geschreven, veel te lang en er mist van alles. Het is dan ook niet vreemd dat mijn blog in het begin maar weinig bezoekers trok. Veel bloggers stoppen op dat punt. Ze geven zichzelf geen tijd om hun stem te vinden en besluiten dat het niets voor hen is.
Bloggen is niet iets waar je van tevoren een hele strategie voor kunt maken zodat je nooit fouten maakt of meteen de juiste toon te pakken hebt. Het is een leerproces waarbij je het meeste leert door te beginnen, te experimenteren en te leren van de feedback die je krijgt. Het duurt even voordat je weet waarover je wilt bloggen en wat jouw manier van schrijven is. Door je dat te realiseren, voorkom je dat je in die valkuil trapt.
Het bloggen uitstellen
Als ik een blogpost ga schrijven, ruim ik meestal eerst de vaatwasser uit. De kattenbak moet nog verschoond worden, de planten hebben water nodig en een kop koffie is ook wel lekker. Jezelf confronteren met een lege pagina is moeilijk, waardoor we het vaak uitstellen. Het bloggen uitstellen is een grote valkuil, omdat het bloggen daardoor onnodig veel tijd in beslag neemt en je er misschien nooit aan begint.
Maak daarom een begin met die blogpost voordat je iets anders doet. Schrijf de eerste twee zinnen, begin met de conclusie of schrijf het onderwerp van je blogpost op. De pagina is dan niet langer leeg en dat maakt het makkelijker om eraan verder te werken. Bloggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten, als je er maar gewoon aan begint.
Ben je zelf in een valkuil getrapt? Deel jouw ervaring vooral in de reacties hieronder.
Door: Rosalinde Markus
Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente maar heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Ze droomt ervan ooit zelf verhalen te publiceren die lezers raken. In de tussentijd schrijft ze op haar blog Passie voor Schrijven over schrijven en journalistiek.
Gerelateerd
Techniek
Dossier
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.