Afbeelding

Bron: Pixabay

11 aandachtspunten voor het schrijven van een goede songtekst (deel 2)

Een nummer waarbij je de songtekst twee uur later nog in je hoofd meezingt? Zo’n songtekst wil jij ook wel een keertje schrijven! Maar hoe doe je dat? We gaven je in het eerste deel al vijf punten die zeker aandacht verdienen, in dit tweede deel lees je er nog eens zes.

6. Zorg dat mensen willen meezingen: breng geen aanpassingen aan in het refrein 

Een refrein moet het herkenbaarste stukje in een songtekst zijn. Dit is hét gedeelte dat iedereen mee moet kunnen zingen. Daarom is het van groot belang dat het refrein constant hetzelfde is. Sommige nummers bevatten wel veranderingen in het refrein, het is niet verboden, maar wees je ervan bewust dat dit heel verwarrend kan zijn voor luisteraars en het ervoor kan zorgen dat mensen een verkeerde tekst meezingen… Dat wil je nou ook weer niet.

7. Herhalende woorden van uiterst belang

Je wilt uiteindelijk dat iemand jouw nummer in zijn hoofd krijgt en dat bereik je grotendeels door een tekst te schrijven die mensen gaan herkennen en makkelijk meezingen. Hoe doe je dit? Door de kracht van herhaling. Hier zorg je al voor met een refrein die je telkens na een couplet herhaalt, maar ook in coupletten kunnen sommige zinnetjes of delen ervan terugkomen. Let op, elke zin in een couplet moet wel iets nieuws toevoegen, maar dat betekent niet dat je bepaalde woorden slechts één keer mag gebruiken. Hoe weet je welke woorden je moet herhalen? Vaak zijn het woorden die makkelijk zijn of gewoon leuk om te zingen. Denk aan iets dat lekker in het gehoor ligt, iets dat gevoelens oproept, of iets dat gewoon mooi is. Die woorden voegen telkens iets meer aan de lading van het verhaal toe als je ze herhaalt.

8. Zoek naar momenten van ritme en rijm

Ritme is essentieel voor een songtekst. De woorden moeten op het juiste moment goed binnenkomen. Rijmen is daarbij niet verplicht, maar het kan wel een mooie songtekst opleveren. Let bij het rijmen op de woorden die je gebruikt. Ze moeten niet rijmen omdat het rijmt, maar omdat het rijmwoord iets toevoegt én juist doordat het rijmt nog meer de lading dekt. Het rijmwoord moet ook bij het geheel van de tekst passen. Gedeeltelijk rijmen mag ook. Een goede tip is: ga gewoon experimenteren. Kijk wat voor jouw gevoel werkt en niet. Wees wel alert voor clichés. 

9. Zoek naar momenten dat je een vraag kunt stellen of een bevel kunt geven

Als het even kan, verwerk dan een vraag of een zin in gebiedende wijs in je songtekst. Dit zijn elementen die ervoor zorgen dat je mensen in je verhaal betrekt. Ze gaan meedenken, meevoelen en zo breng je jouw nummer écht over aan anderen. Zeker in het refrein kan het helpen, maar ook in de coupletten. Verwerk het echter wel mate, een overvloed van vragen en bevelen kunnen juist weer een averechts effect opleveren. 

10. Het vinden van de juiste melodie: zingend schrijven 

Je kunt op twee manieren een nummer maken: eerst de tekst schrijven en daarbij een melodie zoeken óf eerst een melodie vinden en dan de tekst erbij schrijven. Feit blijft dat er bij een songtekst een melodie moet komen. Je kunt hiervoor zelf aan de slag met een instrument of iemand benaderen die jou wilt helpen. En wellicht ontdek je tijdens het schrijven van een tekst al een melodie, het is sowieso een goed idee om je teksten al bijna zingend te schrijven. Zo hoor je meteen waar het vloeit en waar er nog haperingen zitten.  

11. Kies een logische en pakkende titel

Net als de kop van een artikel is de titel van een songtekst een belangrijk aandachtspuntje. Ook de titel speelt namelijk mee bij de herkenbaarheid van een nummer. Het is daarom een goede zet om eerst te kijken naar alle woorden en zinnen in je songtekst die je het meest herhaalt. Welke woorden blijven het meeste in je hoofd hangen als je het nummer hebt gezongen? Wat spreekt aan? Ga daarvoor! Een titel van een songtekst mag voor de hand liggend zijn, maar als mensen de titel dan voorbij zien komen zullen ze meteen weten dat dat jóuw songtekst betreft.

Bronnen:
-Pattison, P. (maart/april 2019). Songwriting Productive Repetition. Writer’s Digest. P. 55-58
-Michelle (5 augustus 2018). 5 Basic Songwriting Tips | For Beginners. Guitar Goddess. 
-(Onbekend). Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je lyrics? Muziek-en-film-infonu 
-(21 maart 2016). Songteksten schrijven: vier handreikingen. DeCDPerserij. 

Door Deborah de Meijer