Afbeelding
Torsten Dettlaff via Pexels
Torsten Dettlaff via Pexels
Heb jij een leuk nieuwtje die je graag onder de aandacht wilt brengen bij kranten of tijdschriften of populaire websites? Dan is het tijd om een persbericht te schrijven en te versturen.
Als je een nieuwswaardig nieuwtje hebt die je als bedrijf, organisatie of als persoon graag in het daglicht wilt plaatsen, dan kan het schrijven en verzenden van een persbericht een goed middel zijn. Sterker nog: het is een van de meest belangrijke middelen om informatie met de pers en het publiek te delen. Goed opgestelde persberichten kunnen helpen om geloofwaardigheid op te bouwen en een positief imago te creëren voor een individu, bedrijf of organisatie. Het schrijven en een persbericht versturen vereist echter wel planning en aandacht voor detail. Het komt er eigenlijk hoofdzakelijk op neer dat je ervoor moet zorgen dat de inhoud van het persbericht nieuwswaardig en relevant is voor het beoogde publiek. En dat je weet hoe en naar wie het persbericht te versturen zodat het in de juiste handen terecht komt.
Als je zelf aan de slag gaat met het schrijven van een persbericht, dan zijn er enkele dingen die je in acht moet nemen. Bepaal bijvoorbeeld je boodschap: wat wil je communiceren en waarom is het relevant voor het publiek? En bedenk ook wie je doelgroep is inclusief hun interesses om daar goed op in te spelen. Dan is het schrijven van een goed persbericht ook een kunst op zich. Gebruik sowieso altijd een aansprekende kop en een pakkende intro en houd het persbericht bondig en informatief. Wees ervan bewust dat redacties dagelijks heel veel persberichten binnen krijgen. Berichten met een saaie titel of kop belanden al snel in de vuilnisbak. Zorg er dus voor dat jouw bericht er echt uitspat of een grote nieuwswaardigheid heeft, dan is de kans groter dat dit gelezen wordt. Vergeet ook niet om beeldmateriaal en contactgegevens toe te voegen. Met sprekend beeldmateriaal maak je het persbericht aantrekkelijker.
Zoals gezegd, het versturen van een effectief persbericht is belangrijk om de aandacht van de pers en het publiek te trekken en om relevante informatie over jouw bedrijf of organisatie te delen. Als het eenmaal zover is dat je een mooi persbericht voor je hebt liggen, is het tweede gedeelte: hoe verstuur je je persbericht en naar wie? Je kunt zelf alle redacties van bladen en kranten gaan opzoeken, maar dat is een tijdrovend proces. Er is een makkelijkere manier om een persbericht te versturen. Er zijn mediapartners die de juiste kanalen weten of al een ingang bij de redacties hebben en voor jou het bericht kunnen versturen naar de juiste personen. Het is handig om van hun kennis en ervaring gebruik te maken om makkelijker een ingang te krijgen bij de pers.
Het vergt even wat kennis, geduld en wat concentratievermogen om een persbericht te schrijven, maar als je zelf niet zo goed bent in het schrijven van artikelen of persberichten, kun je bij een mediapartner vaak ook je bericht laten redigeren of zelfs voor je laten schrijven. Zo heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Het is ook belangrijk om te kijken wanneer je je persbericht wilt versturen. Verstuur het persbericht op het juiste moment. Eenmaal verzonden, kun je vaak naderhand ook de impact van je persbericht bekijken door bijvoorbeeld het aantal vertoningen, reacties en verwijzingen naar je website te volgen. Dat geeft je een goed inzicht of het versturen van je persbericht effectief is geweest.
Als je eenmaal een goed persbericht hebt geschreven en je ziet dat je bericht is geplaatst, dan kun je jezelf een schouderklopje geven dat je het op de juiste manier hebt gedaan. En je kan tegen jezelf zeggen dat je vanaf nu ook de relatie met het desbetreffende medium kan onderhouden. Zo bouw je een goede relatie op. Het versturen van persberichten is namelijk niet alleen belangrijk om de aandacht van de pers te trekken, maar ook om relaties voor de toekomst op te bouwen. Maak regelmatig contact met journalisten en blijf hen op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen jouw bedrijf of organisatie, zodat de kans groter wordt dat je volgende nieuwtjes ook worden opgepikt door de pers.
Door Claudia Gharbi