Verbeter je concentratievermogen bij het schrijven met deze 5 tips

Je kent het vast wel: schrijven lukt niet omdat je de hele tijd wordt afgeleid. Je kunt je simpelweg niet goed genoeg concentreren. Mega irritant! Gelukkig kun je veel doen om je concentratievermogen te verbeteren. Wij geven je hieronder  5 handige tips.

Verschillende oorzaken en factoren die meespelen

Concentratieproblemen komen bij iedereen en op elke leeftijd voor. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen, zoals kinderen en volwassen met ADHD of ADD. Maar meestal is je concentratievermogen afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn vermoeidheid en stress vaak grote boosdoeners. Maar ook je lichamelijke gezondheid en het moment van de dag is van grote invloed. Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat bij jou de oorzaken zijn. Zo kun je er gericht werken en de nodige stappen ondernemen.

1. Jezelf trainen 

Concentratie is, net als het geheugen, in eerste instantie vooral een cognitief proces dat je kunt verbeteren door te trainen. Zo kun je geheugen- en concentratietraining doen in de vorm van spelletjes. Daarnaast kun je ook een mindfulness training volgen om te leren je gedachten op 1 ding te richten. Maar ook jezelf toespreken en overbodige prikkels elimineren is belangrijk. Ga, als je gaat schrijven, in een aparte ruimte zitten. Leg je telefoon weg en zorg voor een ‘saai’ uitzicht. Ga dus bijvoorbeeld niet voor het raam zitten, of bij een televisie die aanstaat. Vind je het toch moeilijk? Zet dan de timer op bijvoorbeeld een half uur en beloof jezelf een kop koffie als je een half uur flink hebt doorgewerkt. Dit doet wonderen!

2. Gezond eten

Gezond eten is ook essentieel voor een gezonde, alerte hersenfunctie. Zorg voor voldoende groenten en fruit, gezonde eiwitten en langzame koolhydraten (voor een stabiel bloedsuikergehalte) in je dieet. Probeer ook eens wat nieuwe groenten- en fruitsoorten. Heb je bijvoorbeeld wel eens jackfruit geproefd? Deze joekels barsten van de gezonde stofjes. Je kunt het gewoon als fruit eten, maar ook in je maaltijden verwerken. Wat dacht je van een pittig broodje pulled jackfruit? Een andere soort die je eens kunt checken is Kaki. De vrucht lijkt op een oranje tomaat, maar is heerlijk zacht en zoet. In plaats van een kop koffie kun je jezelf ook belonen met een heerlijke smoothie waarin je deze superfood verwerkt! Waar het om gaat is dat je veel variatie toepast. Zo krijg je een breed scala aan voedingsstoffen binnen en houd je het voor jezelf aantrekkelijk om gezond te eten.

3. Bewegen

Wat ook enorm kan helpen is even stoppen met schrijven en gaan bewegen. Zoek welke manier van bewegen voor jou werkt. Voor de een is dat een uurtje hardlopen, de ander gaat graag wandelen in de natuur en nummer drie werkt zich graag in het zweet op de sportschool. Als je ontdekt hebt welke manier jouw favoriet is, kun je tussen het werken door even lekker aan je lichamelijke conditie werken terwijl je je hoofd leegmaakt. Daarna kun je dan met een fris en helder hoofd weer verder.

4. Slapen

Het is waarschijnlijk een dooddoener, maar toch mag een goede nachtrust niet in dit rijtje ontbreken. Dat is namelijk essentieel voor alle aspecten van je gezondheid. Als jij moe en slaperig achter je laptop zit, krijg je waarschijnlijk geen zinvolle zinnen op ‘papier’. Een gebrek aan nachtrust brengt je in een negatieve spiraal. Doorbreek dat en zorg dat je alles doet voor een betere nachtrust. Ga op tijd naar bed, zorg voor een goed matras en kussen, eet niet meer vanaf 2 uur voordat je naar bed gaat en vermijd blauw licht (beeldschermen) in de avond. 

5. Wees niet te streng voor jezelf

Schrijven is een nogal eenzaam vak, dus word je ook vaak met jezelf geconfronteerd. Besef dat jijzelf dus degene bent die het verschil maakt. Je kunt jezelf met teveel zelfkritiek de grond instampen, maar je kunt ook juist zorgen dat je je positief ontwikkelt. Besef ook dat iedereen goede en minder goede dagen heeft. Dat hoort er gewoon bij. Accepteer dat dan ook van jezelf. Beschouw tegenslagen als een manier om te leren en niet als een bevestiging dat je niet goed genoeg bent. Veel schrijvers zijn nogal eens onzeker van zichzelf; zowel op het persoonlijke vlak als op het gebied van hun schrijfresultaten. Blijkbaar ben jij goed in wat je doet én vind je het leuk, anders zou je niet zijn gaan schrijven.

We hopen dat we je met bovenstaande tips hebben kunnen helpen. Ga ermee aan de slag om je concentratievermogen te verbeteren, lekkerder in je vel te zitten en op die manier een nog betere schrijver te worden!