Afbeelding
Mikhail Nilov via Pexels
Mikhail Nilov via Pexels
Het aantal ondernemers in Nederland blijft groeien. Ook binnen de schrijversbranche is er volop verandering en toename te zien. Zie je het ook zitten om aan de slag te gaan als freelance schrijver, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen?
Geen zorgen: met een paar simpele tips en tricks is het eenvoudig om te starten als freelance schrijver of copywriter. In dit artikel vertellen we je meer over je administratie, een zakelijke rekening met pinpas en creditcard en het belang van online zichtbaarheid.
Veel mensen met een groot talent voor schrijven durven de stap niet te zetten naar het ondernemerschap omdat ze 'niet de juiste opleiding' hebben om te starten als freelance schrijver. Wist je dat een opleiding vaak helemaal niet relevant is wanneer een bedrijf een freelance copywriter in wil huren? Het gaat om je talent en dus hoe je schrijft. Wat wel handig kan zijn, is om een korte schrijfcursus te volgen, maar ook dit is zeker niet verplicht. Het kan je net dat zetje geven dat je aan het begin nodig hebt.
Een van de redenen waarom veel potentiële freelance schrijvers de sprong (nog) niet wagen, is omdat ze niet goed weten hoe de boekhouding werkt. Het is aan te raden om daar direct een professional bij in de arm te nemen. Denk aan een boekhouder of ga aan de slag met een online boekhoudprogramma. Open daarbij een zakelijke rekening met zakelijke pinpas en eventueel creditcard om je zakelijke uitgaven en inkomsten goed gescheiden te houden van je privérekening. Je kunt bij deze aanbieder een passende creditcard scoren.
Wat ook zeker belangrijk is, is om voordat je begint met ondernemen een écht pakkende bedrijfsnaam te verzinnen. Ga voor een naam waarin duidelijk is wat je doet of zorg juist voor een prikkelende naam waar mensen meer over willen weten. Check goed of er nog geen bedrijf bestaat met de naam die je in gedachten hebt. Heb je een naam gevonden? Schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer binnen de branche 'schrijven en overige scheppende kunsten' en je avontuur als freelance schrijver kan officieel beginnen! Dit kost je eenmalig rond de € 50, daarna hoef je geen ander geld meer te betalen.
Een tip die ook niet mag ontbreken, is de tip om een actieve houding aan te meten. Er is namelijk geen tekort aan schrijvende freelancers, ondanks het vele personeelstekort overal. Dat personeelstekort is onder andere ontstaan omdat steeds meer mensen voor zichzelf zijn begonnen. Daarom is het belangrijk om niet af te wachten tot je benaderd wordt voor opdrachten, maar om zelf actief op zoek te gaan. Dat is een goede manier om jezelf te laten zien als ondernemer en om bedrijven te laten weten wat je kunt. Niet geschoten is altijd mis!
Wat hierbij kan helpen, is om online in ieder geval goed zichtbaar te zijn. Veel bedrijven werken tegenwoordig online en op afstand met freelance schrijvers. Hoewel het altijd helpt om zelf bedrijven te benaderen, is het wel verstandig om goed vindbaar in Google te zijn. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat organisaties zelf actief op zoek gaan en dan is het wel zo prettig om zichtbaar in Google te zijn. Laat een mooie website maken die volledig volgens de laatste SEO-regels is gemaakt om een hoger plekje in de zoekmachine te vergaren.
Naast het hebben van een goed vindbare website is het nodig om actief te zijn op social media. Media zoals Instagram en LinkedIn zijn niet meer weg te denken, ook niet voor ondernemers. Het is de plek om een kijkje achter de schermen te geven en om mogelijke opdrachten te scoren. Vooral LinkedIn is een belangrijk medium om online te netwerken en je netwerk te laten weten wie je bent en wat je doet. Menig freelance schrijver heeft via LinkedIn al de nodige opdrachten weten te scoren.
Wanneer je eenmaal bezig bent met de administratie van je bedrijf kom je er al gauw achter wat je minstens nodig hebt om te kunnen leven. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een duidelijk minimaal tarief te vragen. Zet niet te hoog in, maar ook zeker niet te laag; je moet er immers van rondkomen en eventueel wat van kunnen sparen. Via Google vind je volop voorbeelden van de tarieven die gevraagd worden door beginnende en ervaren freelance schrijvers. Het kan geen kwaad om her en der even te kijken om je eigen tarief te bepalen.