Afbeelding

Laptop met een kopje koffie ernaast

Александар Цветановић via Pexels

Tips om een goede schuldbekentenis te schrijven

De inflatie in en buiten Nederland is momenteel torenhoog. Dat betekent dat je in het dagelijks leven meer moet betalen voor je boodschappen, de energierekening en benzine. Dergelijke stijgende kostenposten zorgen ervoor dat er meer mensen in Nederland geld moeten lenen om rond te komen dan de jaren hiervoor.

Een persoonlijke lening aanvragen of geld lenen van familie of vrienden is voor sommige Nederlanders nodig. Wanneer jij of een familielid besluit om geld van elkaar of van een ander te lenen dan is het aan te raden om een schuldbekentenis te schrijven. Wat is een schuldbekentenis precies en hoe zorg je ervoor dat je een goed en rechtsgeldig document schrijft?

Schuldbekentenis schrijven: wat is een schuldbekentenis precies?

Begin je net met schrijven dan verwacht je misschien niet dat je ooit een schuldbekentenis zou schrijven. Toch kunnen de onderstaande tips momenteel goed van pas komen; nu de kosten van het dagelijks leven flink hoger liggen dan de jaren hiervoor. In een schuldbekentenis staan de afspraken die jij als schuldeiser hebt gemaakt met iemand aan wie je geld hebt geleend of andersom. In zo’n document staat het bewijs dat iemand je nog geld schuldig is. In veel gevallen, zoals bij het lenen van geld aan familie en vrienden, vinden mensen het niet nodig om zo’n document op te stellen. Zij hebben zo’n afspraak vaak zwart-op-wit staan in bijvoorbeeld WhatsApp of via de mail.

Toch kan het nooit kwaad om een schuldbekentenis te schrijven of te laten schrijven. Mochten er uiteindelijk toch problemen komen waarbij het geld bijvoorbeeld niet wordt terugbetaald dan heb je aan een schuldbekentenis net wat meer. Het is wel belangrijk dat zo’n bekentenis handgeschreven is; het liefst door de schuldenaar. Anders kan zomaar iedereen van een ander eisen en opschrijven dat hij of zij geld krijgt van diegene. Je kunt er ook voor kiezen om de schuldbekentenis deels te typen en deels te schrijven. Zorg er dan in ieder geval voor dat de geldsom in letters (tweehonderd euro of driehonderd euro en vijftig cent) wordt geschreven.

Inhoud van een schuldbekentenis: dit moet erin staan

Om een goede schuldbekentenis te schrijven hoef je echt geen goede of succesvolle schrijver te zijn. Je moet wel weten wat er zoal in zo’n document moet staan om de schuldbekentenis eventueel te kunnen gebruiken als dat nodig is. Daarom is het aan te raden om in ieder geval op de volgende punten met betrekking tot de inhoud van een schuldbekentenis te letten:

  • Zoals hierboven beschreven moet het verschuldigde bedrag óók voluit in letters worden geschreven. Ben je iemand een bedrag van € 100 verschuldigd dan schrijf je dit bedrag ook uit als ‘honderd euro’.
  • Schrijf daarbij ook alle persoonlijke gegevens van de schuldenaar (en eventueel van de schuldeiser) op, zoals de volledige naam, geboortedatum en het adres. 
  • Let er daarnaast op dat je het bankrekeningnummer van de schuldeiser vermeldt zodat de schuldenaar precies weet waar het geld naartoe moet wanneer hij het bedrag terug kan betalen.
  • Vergeet ook zeker niet om eventuele voorwaarden te vermelden in de schuldbekentenis. Spreken jullie bijvoorbeeld een periode of datum af wanneer het bedrag moet zijn teruggestort? Vermeld dat dan zeker op de schuldbekentenis.
  • Kiezen jullie ervoor om te werken met rente? Beschrijf jullie afspraak daarover dan ook gedetailleerd in de schuldbekentenis.
  • Tot slot moet de schuldbekentenis worden afgesloten met een handtekening van zowel de schuldenaar als de schuldeiser. Zet de handtekening naast de datum en de plaats van ondertekening. Zodra de handtekening gezet is, is het document compleet.

Is een schuldbekentenis een wettelijk middel?

Veel mensen vinden het geen probleem om kleine bedragen te lenen aan vrienden of familie. Moet er echter een groot bedrag worden geleend dan is het niet heel gek dat je twijfelt of je dat wel moet doen. Niemand heeft immers zin in eventuele problemen die kunnen ontstaan wanneer het geld niet snel kan worden terugbetaald. Met een goed opgestelde schuldbekentenis kun je dergelijke problemen voorkomen. Wat hierbij goed is om te weten, is dat een schuldbekentenis geen dwingend bewijskracht heeft zonder een handgeschreven goedkeuring in het document.

Dat zit namelijk zo: het handschrift van de schuldenaar is hét bewijs dat diegene de tekst zelf geschreven heeft en dat hij of zij dus op de hoogte is van de schuld die hij of zij aangaat. Als het hele document getypt is, kan iedereen zo’n tekst geschreven hebben. Daarom is het écht van groot belang om hier goed op te letten wanneer je een schuldbekentenis gaat schrijven. Zit je er toch niet op te wachten om familiebanden of relaties met vrienden eventueel op het spel te zetten? In dat geval is een persoonlijke lening aanvragen misschien wel het beste idee.