Onmisbare tips voor het schrijven van een videoscript

We kunnen er niet meer omheen: content is king. Daar worden wij als schrijvers natuurlijk erg blij van! Omdat er steeds meer bedrijven in Nederland bijkomen, wordt de vraag naar goede (SEO) schrijvers alsmaar hoger.


Ook zijn diverse vormen van marketing belangrijker aan het worden. Als ondernemer wil je immers wel opvallen. Een van de vormen die we de laatste tijd vaker terugzien is videomarketing. Als schrijver kun jij een ondernemer of bedrijf hierbij helpen door mee te helpen aan het script van zo’n video. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Van schrijver naar filmproducent?

Misschien vraag je je af of je überhaupt in de voetsporen kunt treden van een scriptschrijver. Je bent toch geen filmproducent? Dat hoef je gelukkig ook helemaal niet te zijn om mee te helpen aan of om een script voor een video te schrijven. Steeds meer bedrijven kiezen voor een promotiefilm laten maken om zo met hun onderneming op te vallen. Het grootste doel daarmee is om uiteindelijk meer klanten te bereiken en te behouden. Wat grappig is om te zien, is dat er niet veel verschillen zijn tussen een filmproducent en jij als schrijver om een script te schrijven.

In beide gevallen moet er een verhaal worden verteld; of dat nu om een hoofdrolspeler gaat of om een product of dienst. Ook willen jullie allebei dat een verhaal wordt gevolgd en het liefst wordt geloofd. Het is in ieder geval belangrijk om de aandacht van de kijker vast te blijven houden. Het grootste verschil tussen een scriptschrijver en een filmproducent is wat er aan het einde gebeurt. Een filmproducent maakt een film met het doel om het publiek iets mee te geven; jij als scriptschrijver voor een video van een bedrijf wil dat het publiek actie onderneemt (zoals het kopen van een dienst of product).

1. Start met het doel van het videoscript

Voordat je begint met schrijven, is het goed om te weten wat het doel van de video en het script is. Ga hierover in gesprek met het bedrijf. Moet je ervoor zorgen dat er überhaupt publiek wordt getrokken, wil je je kijkers informeren of wil je direct dat kijkers van de video iets gaan kopen? Een video voor naamsbekendheid is anders dan een video met als grootste doel verkoop. Bepaal hierbij direct wat de doelgroep is, hoe de tone of voice wordt en voor welk platform de video gebruikt gaat worden.

2. Schrijf in spreektaal

De kans is groot dat het even wennen is om een videoscript te schrijven; helemaal als je normaal gesproken blogs en artikelen schrijft. Het grootste verschil is bijvoorbeeld dat je bij een script in spreektaal schrijft, omdat de tekst uiteindelijk uitgesproken gaat worden. Maak daarom gebruik van duidelijke taal die gemakkelijk te begrijpen is zodat de spreektaal in de video goed overkomt.

3. Neem details mee in het script

Wat ook goed is om te weten, is dat het script niet alleen teksten bevat die de sprekers moeten uitspreken. Een script beschikt ook over allerlei details, zoals diverse scènes, shots en personages. Daarom is het gesprek of een briefing met het bedrijf zoals hierboven genoemd van groot belang. Het videoscript moet uiteindelijk zo gedetailleerd zijn dat wanneer iemand anders het leest hij of zij direct snapt wat je bedoelt.

4. Begin met een knallend beginshot

Net zoals bij ‘gewone’ teksten wil je de aandacht van je publiek van een video meteen trekken. Dat doe je door te starten met een knallende introductie waardoor men verder wil kijken. Je kunt bijvoorbeeld aan het begin van het script een probleem omschrijven waarvan het antwoord in de video wordt gevonden. Wat ook kan helpen, is om resultaat te beloven verder in de video. 

5. Outro en call to action mogen niet vergeten worden

Wat daarnaast zeker niet vergeten mag worden, is een goede outro. Dat is een stukje aan het einde van het script waarin kort samengevat wordt waar de video over ging en welke punten het meest belangrijk waren. In sommige gevallen is het nodig om een call to action te plaatsen. Dat is wanneer je bijvoorbeeld wilt dat kijkers actie ondernemen om een product of dienst aan te schaffen.

6. Lees je videoscript altijd hardop voor

Tot slot is het een aanrader om je geschreven script altijd eerst hardop voor te lezen voordat het team begint met filmen. Op die manier weet je pas eigenlijk echt goed hoe bepaalde zinnen en woorden klinken. Op papier is dat toch anders; hoezeer je ook in spreektaal geschreven hebt. Met deze tips draag je als schrijver zeker goed bij aan de wens van een bedrijf voor een promotiefilm laten maken.