Een persbericht schrijven, zo doe je dat

Heb je nieuws en wil je anderen hiervan graag op de hoogte stellen dan kan een persbericht effectief zijn. Je brengt de redactie van de krant op de hoogte van je nieuws en als zij het persbericht interessant genoeg vinden wordt het gepubliceerd. Het voordeel hiervan is dat je dan geen dure marketingcampagne hoeft te doen. Wil je een advertentie plaatsen in de krant dan kost dat erg veel geld. In dit artikel bekijken we hoe je een goed persbericht schrijft en wat erbij komt kijken.

Wat is een persbericht?

Een persbericht is een manier om nieuws omtrent een product of bedrijf onder de aandacht te brengen. Hierbij is het belangrijk dat het echt om nieuws gaat, geen verkapte reclame dus. Een persbericht kun je schrijven als je iets als eerste doet in Nederland of als je een baanbrekend onderzoek hebt uitgevoerd. De opening van een filiaal of vestiging werkt vaak goed bij lokale media. Ook de overname van een bedrijf of het lanceren van een innovatief product of dienst zijn onderwerpen waarover je een persbericht kunt schrijven. 

Actueel nieuws, geen reclame

Het is erg belangrijk dat het bericht dat je schrijft nieuwswaardig is. Bevat het ergens ook maar een spoortje van verkapte reclame, dan kun je ervan uitgaan dat je artikel niet geplaatst wordt. Toch is het belangrijk dat je bericht eruit springt. Journalisten krijgen dagelijks honderden persberichten. Het kan een goed idee zijn om eerst verschillende persberichten te lezen. Neem hiervoor bijvoorbeeld een proefabonnement op de krant bij Proefabonnementkrant.com.

De inleiding

Goed, je gaat beginnen aan je eerste persbericht. Ieder artikel begint natuurlijk met een inleiding, ook een persbericht. Vooral bij een persbericht is het erg belangrijk dat de journalist die het persbericht onder ogen krijgt, gelijk kan zien waar het bericht over gaat. Het bericht moet triggeren om verder te lezen. Verwerk daarom in ieder geval de volgende punten in de inleiding:

  • Wat gaat er gebeuren?
  • Wie doet dat?
  • Waarom gebeurt het?
  • Waar gebeurt het?
  • Wanneer gebeurt het?

Verwerk alleen de belangrijkste informatie in de inleiding. Houd de inleiding kort en krachtig en gebruik niet meer dan ongeveer 65 woorden. Door de inleiding dikgedrukt te maken zorg je ervoor dat hij beter te scannen is. 

Omgekeerde piramide

Gebruik een omgekeerde piramidestructuur waarbij je het belangrijkste nieuws eerst vermeldt, gevolgd door de minder belangrijke details. De minst belangrijke informatie zet je onderaan het bericht. Stel jezelf de vraag wat noodzakelijk is voor de lezer om te weten. Bedenk ook of er bepaalde resultaten zijn die je wil delen. Je kunt ervoor kiezen om eerst de tussenkopjes op te stellen, het voordeel is dat je dan gerichter de tekst kunt schrijven. Omgekeerd kan ook, je schrijft eerst de tekst en bedenkt de koppen er later bij.

Gebruik een quote

Een goede manier om je persbericht op te laten vallen is door een quote te gebruiken. Hierdoor wordt het bericht persoonlijker. Je kunt bijvoorbeeld de mening van een bepaald persoon uitlichten. Vergeet niet de naam en de functietitel van deze persoon te vermelden. 

Een opvallende titel

Dagelijks krijgen journalisten veel persberichten, daarom is het erg belangrijk om op te vallen. Dat kun je doen door te kiezen voor een opvallende titel en daarmee direct de interesse van de journalist te wekken. Verzin dus een opvallende titel die uitnodigt om verder te lezen. Zorg ervoor dat je je titel actief schrijft. Vermijd daarbij woorden zoals zullen of kunnen. 

Beeldmateriaal

Probeer als het kan een foto of ander beeldmateriaal bij te voegen. Hierbij kun je denken aan een foto van een nieuw product, een infographic of een sfeerfoto van het bedrijf. Zorg ook voor de juiste bronvermelding.

Spellingscheck

Het komt nog te vaak voor dat journalisten persberichten ontvangen die vol met spellingsfouten of grammaticale fouten zitten. Ook typefouten wil je liever voorkomen. Zorg daarom dat je je persbericht door iemand anders laat lezen en lees natuurlijk je eigen persbericht ook een aantal keer door om er zeker van te zijn dat er geen fouten in zitten.

Contactgegevens

Helemaal onderaan je persbericht zet je contactgegevens neer. Het beste kun je de contactgegevens van twee personen vermelden. Twee e-mailadressen en twee telefoonnummers. Mochten er vragen zijn, dan is de kans groot dat er altijd iemand bereikbaar is om deze te beantwoorden.