Start » Nieuws » 3 tips voor het verwerken van bronnen/quotes in je stuk

3 tips voor het verwerken van bronnen/quotes in je stuk

20 Maart 2019

Als schrijver is het soms nodig om werk van een andere schrijver in je boek/artikel te verwerken. In dit geval is het belangrijk om dit via de goede regels én met mooie afwisseling te doen. Wij hebben drie tips op een rijtje gezet voor het verwerken van bronnen en quotes in je stuk.

 

Afwisselen tussen quotes en beschrijven

Om jouw interview of boek goed leesbaar te houden is het heel belangrijk om af te wisselen tussen de citaten zelf en het parafraseren. Als je dit niet doet, houd je een stuk tekst over waarin de geciteerde persoon overkomt als een spraakwaterval, en zit er ook geen luchtigheid meer in je tekst. Zeker bij het schrijven van een (fictie-) verhaal is het goed om ook de emoties van de geciteerde naar boven te laten komen. Door af te wisselen tussen quotes en beschrijvingen voorkom je ook dat je een hele tekst van iemand overneemt.

Citeren of parafraseren?

Goed, je moet dus afwisselen tussen citeren en parafraseren. Maar wat is het verschil? En wat gebruik je wanneer? Het is in principe heel simpel; als je iemand citeert neem je de tekst exact over, en als je parafraseert vertel je (in eigen woorden) wat de persoon zei. Het verschil bij deze twee methodes is dat als je iemand citeert, je echt letterlijk moet overnemen wat deze persoon gezegd heeft. Bij een citaat gebruik je ook altijd aanhalingstekens. Als je iemand parafraseert kan je het (enigszins) in je eigen woorden opschrijven. Wanneer je dus een bepaalde uitspraak van iemand geweldig vindt, dan citeer je hem/haar, en als je ongeveer inhoudelijk wil verwerken wat iemand heeft gezegd, dan parafraseer je diegene.

Het citatenrecht

Bij het citeren/parafraseren van iemand komt nog meer kijken dan alleen de afwisseling of de keuze voor het citeren of parafraseren. Je moet ook nadenken over het citatenrecht. Het citatenrecht is een diverse uitzondering binnen het auteursrecht. Het citatenrecht houdt in principe in dat het citeren van werk van een andere auteur via bepaalde regels moet gaan. Zo is bijvoorbeeld een van de regels dat je jezelf altijd moet afvragen of het noodzakelijk is dat jij een stuk tekst citeert, en hoeveel je daarvan moet citeren. 
Bronvermelding is een must bij het citeren of parafraseren van teksten. Gebruik je geen bronvermelding, dan heb je kans dat je in de problemen kan komen. 


Meer weten over het citaatrecht? Dat kan hier.

Bronnen: Schrijvis.nlScribbr.nl en Charlotteslaw.nl

Door: Sanne van Veen

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- John Green steelt quote van 13- jarig meisje
- Leesbaar Amsterdam: de grote literaire citatenkaart
- Gênante fout door misplaatste quote van uitgever


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN