Afbeelding
Pexels
Pexels
Als schrijver is het soms nodig om werk van een andere schrijver in je boek/artikel te verwerken. In dit geval is het belangrijk om dit via de goede regels én met mooie afwisseling te doen. Wij hebben drie tips op een rijtje gezet voor het verwerken van bronnen en quotes in je stuk.
Om jouw interview of boek goed leesbaar te houden is het heel belangrijk om af te wisselen tussen de citaten zelf en het parafraseren. Als je dit niet doet, houd je een stuk tekst over waarin de geciteerde persoon overkomt als een spraakwaterval, en zit er ook geen luchtigheid meer in je tekst. Zeker bij het schrijven van een (fictie-) verhaal is het goed om ook de emoties van de geciteerde naar boven te laten komen. Door af te wisselen tussen quotes en beschrijvingen voorkom je ook dat je een hele tekst van iemand overneemt.
Goed, je moet dus afwisselen tussen citeren en parafraseren. Maar wat is het verschil? En wat gebruik je wanneer? Het is in principe heel simpel; als je iemand citeert neem je de tekst exact over, en als je parafraseert vertel je (in eigen woorden) wat de persoon zei. Het verschil bij deze twee methodes is dat als je iemand citeert, je echt letterlijk moet overnemen wat deze persoon gezegd heeft. Bij een citaat gebruik je ook altijd aanhalingstekens. Als je iemand parafraseert kan je het (enigszins) in je eigen woorden opschrijven. Wanneer je dus een bepaalde uitspraak van iemand geweldig vindt, dan citeer je hem/haar, en als je ongeveer inhoudelijk wil verwerken wat iemand heeft gezegd, dan parafraseer je diegene.
Bij het citeren/parafraseren van iemand komt nog meer kijken dan alleen de afwisseling of de keuze voor het citeren of parafraseren. Je moet ook nadenken over het citatenrecht. Het citatenrecht is een diverse uitzondering binnen het auteursrecht. Het citatenrecht houdt in principe in dat het citeren van werk van een andere auteur via bepaalde regels moet gaan. Zo is bijvoorbeeld een van de regels dat je jezelf altijd moet afvragen of het noodzakelijk is dat jij een stuk tekst citeert, en hoeveel je daarvan moet citeren.
Bronvermelding is een must bij het citeren of parafraseren van teksten. Gebruik je geen bronvermelding, dan heb je kans dat je in de problemen kan komen.
Meer weten over het citaatrecht? Dat kan hier.
Bronnen: Schrijvis.nl , Scribbr.nl en Charlotteslaw.nl
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!