Bloggen is het schrijven van de 21ste eeuw… Begin ook een blog!

Heeft u altijd al een interesse gehad in het vertellen van verhalen? Of misschien heeft u wel een grote liefde voor schrijven en droomt u ervan om van het schrijven uw werk te maken. Als u op zoek bent naar de ideale manier om uw gedachten, werk, kennis en expertise, hobby’s of dagelijkse belevenissen te delen met de rest van de wereld dan is een blog beginnen misschien wel iets voor u.

Voordelen van blogs

Het schrijven van een blog is een perfecte manier om gemakkelijk uw werk online te plaatsen en mensen te inspireren of iets bij te brengen. Of u nu een blog wilt schrijven als onderdeel van uw bedrijfsmarketingstrategie, een online merk wilt opbouwen of puur kiest voor een blog omdat het u plezier brengt, het maken van een blog kent in al deze scenario’s veel voordelen. Hieronder hebben wij een aantal van deze voordelen voor u op een rijtje gezet.

  1. Het delen van uw passie en kennis

Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel van het schrijven van een blog. Met het creëren van een eigen blog heeft u alle vrijheid om uw passie en creativiteit de vrije loop te laten. U kunt datgene waar u gefascineerd door bent of waar u veel kennis over heeft, delen met anderen en hen hiermee proberen te inspireren.

  1. Online aanwezigheid

Bijna iedereen maakt wel dagelijks gebruik van het internet en vandaag de dag worden we overspoeld met allerlei prikkels en informatie vanuit de online wereld; we zien dagelijks  honderden merken voorbijkomen. Daarom is het hebben van een online aanwezigheid tegenwoordig erg belangrijk. U moet ervoor zorgen dat u wordt gezien. Door het creëren van een blog (zeker als er een goede SEO-strategie aan gekoppeld is) krijgt uw online aanwezigheid een boost.

  1. Onderdeel van marketingstrategie

Een blog is eigenlijk niet meer te missen als onderdeel van een bedrijfsmarketingstrategie. Een blog wordt niet alleen gezien als de plek waar u (potentiële) klanten kunt inspireren en informeren, maar het zorgt er ook voor dat uw website persoonlijker gaat aanvoelen. Door een blog toe te voegen aan de marketingmix zorgt u er ook voor dat uw merk weer via een andere manier in beeld komt bij het publiek.

  1. Geld verdienen

Een blog schrijven is niet alleen voordelig voor bedrijven om hun sales te boosten, maar ook als individu kunt u geld verdienen met een blog. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door op uw blog te adverteren (met Google AdSense, Facebook Ads, et cetera), gesponsorde content aan te bieden, of door gebruik te maken van een lidmaatschapsmodel. Daarnaast zou u ook affiliate marketing kunnen overwegen.

Het starten van een blog

Het beginnen van een blog klinkt waarschijnlijk als een geweldig plan, maar u vraagt zich nu misschien af hoe u zelf een blog kunt creëren. Daar gaan we u bij helpen! Hieronder leest u over de zes stappen die u moet maken als u een eigen blog wilt starten.

  1. Bepaal waar u over wilt schrijven

Als u een blog wilt starten, zult u eerst moeten nagaan waar u precies over wilt gaan schrijven. Denk na over uw interesses en passies en selecteer een thema waar u zich op wilt gaan focussen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een bepaalde niche waarmee u zich kunt onderscheiden van andere blogs.

  1. Kies een platform om te bloggen

Het opzetten van een blog begint bij het kiezen van het juiste platform. Zeker als u net begint wilt u kiezen voor een blogplatform dat gemakkelijk te gebruiken is. Een geweldige keuze is Wix.com. Met dit platform kunt u door middel van de handige tools, prachtige sjablonen en de vele geavanceerde functies snel en eenvoudig uw eigen blog beginnen.

  1. Kies een blognaam (en logo) en domein

Het kiezen van een blognaam en logo is belangrijk bij het opzetten van een eigen blog. U moet een pakkende naam hebben die mensen bijblijft. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van uw eigen naam, de bedrijfsnaam, of een creatieve verzonnen naam. Vervolgens kunt u een domeinnaam kiezen. Vaak is de domeinnaam hetzelfde als de naam van de blog.

  1. Maak een ontwerp voor uw blogsite

Maak een visueel aantrekkelijke website die eruit springt. U kunt bij Wix.com kiezen uit een enorm aanbod van website templates, en het website sjabloon dat u uiteindelijk kiest volledig naar eigen wens en inzicht aanpassen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van allerlei felle kleuren of juist kiezen voor een minimalistisch ontwerp. Zorg er wel voor dat uw site aansluit bij uw merk en uw niche.

  1. Begin met schrijven!

We zijn aangekomen op het punt waar uw hele blog eigenlijk om draait. Het schrijven van de content. Maak een lijstje van alle punten die u in uw artikel wilt hebben, zorg voor een goede concentratie en begin simpelweg met het schrijven van uw blogpost. Zorg voor een duidelijk inleiding, hoofdtekst en conclusie en bedenk een pakkende titel waar u de aandacht mee trekt.

  1. Publiceren

Zodra u klaar bent met het schrijven van uw blogpost, heeft gecheckt of alles helemaal klopt en u helemaal tevreden bent met het eindresultaat, is het tijd om uw eerste blog te publiceren. Tijd voor een feestje!

Tip: Verdiep u in de wereld van SEO (Search Engine Optimization) voordat u uw blog publiceert. Neem bijvoorbeeld bepaalde zoekwoorden op in uw tekst, voeg interne links toe en maak gebruik van CTA’s (Call-To-Action) om bezoekers over te halen te klikken naar andere content, naar een registratieformulier, of naar een webshop (als u die aan uw blog heeft gekoppeld).

Zoals u heeft kunnen lezen, brengt een blog veel voordelen met zich mee; niet alleen voor bedrijven als onderdeel van de marketingstrategie, maar zeker ook voor individuen die graag hun passies willen delen met anderen. In slechts zes eenvoudige stappen kunt u uw eigen blogwebsite opzetten en beginnen aan het avontuur. Zeker met een blogplatform als Wix.com, dat handige tools, geweldige blogfuncties en prachtige website sjablonen aanbiedt, is het heel goed mogelijk om een succesvolle blog te lanceren. Dus waar wacht u op? Begin vandaag nog met het schrijven van uw eigen blog!