Afbeelding

SEO

Pixabay

SEO-schrijven doe je zo: 5 handige tips

Nederland telde in 2020 maar liefst meer dan 1 miljoen zzp’ers, waarvan een deel werkzaam is als freelance schrijver of copywriter. Zij schrijven vaak diverse teksten voor bedrijven en ondernemers om hun website hoger in Google te laten ranken. Dat doen ze met behulp van SEO, languit ook wel search engine optimization genoemd. In dit artikel lees je meer over SEO schrijven en geven we je vijf handige tips waarmee ook jij een SEO tekst kunt maken. Het is namelijk niet heel moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet.


Wat is SEO precies?

De kans is groot dat je wel eens van SEO hebt gehoord, maar dat je niet precies weet wat het betekent. SEO betekent search engine optimization; zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Ieder bedrijf met een eigen website of webshop heeft enorm veel baat bij SEO. Met SEO-teksten ben je namelijk beter vindbaar in Google en zo dus ook sneller te vinden door potentiële klanten. Schrijvers die SEO schrijven gebruiken bepaalde zoekwoorden en trends om te knallen in de zoekmachine. Dat zijn meestal freelance schrijvers die worden ingehuurd, maar ook andere soorten schrijvers zoals een reisblogger of een foodblogger. Zij gebruiken SEO voor hun eigen website of webshop.

1. Doe zoekwoordenonderzoek voor SEO-tekst

Het grote verschil tussen een SEO-tekst en een ‘normale’ tekst is dat je vooraf eerst zoekwoordenonderzoek moet doen. Een SEO-tekst moet immers gevonden worden en dat doe je met bepaalde zoekwoorden die interessant zijn voor de desbetreffende website. Hierbij zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan en die specifiek zijn het meest interessant. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op ‘tekstschrijver’ dan kun je het beter specifieker aanpakken, zoals ‘tekstschrijver Rotterdam gezocht’. Je kunt verschillende programma’s gebruiken op zoekwoordenonderzoek te doen.

2. Bepaal het doel en de doelgroep van je SEO-tekst

In de volgende stap is het belangrijk om het doel en de doelgroep van je tekst te bepalen. Het doel is meestal wel duidelijk: je wilt mensen naar een website trekken. Wat wil je vervolgens dat die mensen precies doen? Moeten ze een product of dienst afnemen? Stem dan je SEO-teksten daarop af. Geef hierbij je bezoeker precies waar hij of zij naar op zoek is. Het kan ook zijn dat de bezoeker op zoek is naar contactgegevens of naar het op laten stellen van een offerte. Heb je eenmaal je doel bepaald dan wordt schrijven veel makkelijker.

3. Gebruik schrijftechnieken uit copywriting

Heb je je doel bepaald dan kun je beginnen met schrijven. Het is hierbij van groot belang om een aantal schrijfadviezen op te volgen. Zo is het aan te raden om gebruik te maken van een aantal copywriter-technieken. Je hebt immers een duidelijk doel en vaak heeft dit doel te maken met het verkopen van een dienst of product. Je bent dus als het ware een schrijvende verkoper! Laat bijvoorbeeld voornamelijk de voordelen zien van een product of dienst en vergeet niet om hierbij positieve beoordelingen van gebruikers te plaatsen. Omschrijf ook wel probleem wat oplost en wat de lezer écht heeft aan dat wat jij aanprijst.

4. Let ook op meta description van pagina

Waar je met oog op SEO ook aan moet denken is de meta description van de pagina. Dat is een klein stukje tekst dat je in de zoekmachine ziet onder de URL. Het is niet zozeer de basis van SEO, maar wel een belangrijk onderdeel wil je gezien worden in Google. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden die je tijdens je zoekwoordenonderzoek hebt gevonden, meeneemt in de meta description en de titel van je artikel of webpagina. Met zo’n klein stukje tekst kun je heel wat mensen naar je website lokken. De kans is groot dat iemand eerder op een opvallende meta description klikt dan op eentje die niet zoveel zegt.

5. Maak korte en duidelijke URL’s

Tot slot moet je niet vergeten om naar de URL van een artikel of pagina te kijken. Je pagina volledig SEO maken met behulp van tekst doe je door ook de URL van de pagina aan te passen. Gebruik hierbij het liefst een van de zoekwoorden in de URL zodat Google ook daar weer op kan ranken. Wat veel mensen niet weten, is dat de tekst die in de URL staat meetelt als SEO-onderdeel. Alle beetjes helpen wat dat betreft! Er zijn nog enkele andere zaken waar je op kunt letten op het gebied van SEO schrijven. Zorg bijvoorbeeld altijd voor tussenkopjes (H2 en H3) en voldoende witregels. Gebruik tot slot linkjes in de teksten die je SEO schrijft.