Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Wat opvalt in tijden van een pandemie, zoals momenteel het geval is met corona, is dat mensen weer beginnen met het oppakken van oude hobby’s. Schrijven is iets wat veel mensen als hobby deden en weer gaan doen. Zij hebben naast hun parttime of fulltime baan bijvoorbeeld een blog, schrijven zo nu en dan voor een plaatselijke krant of zijn begonnen aan een eigen boek. Wat de reden ook is waarom je schrijft; de kans is groot dat je soms de concentratie mist die je zo hard nodig hebt bij het schrijven van een tekst. Herken je dat? Lees dan vooral even verder - in dit artikel lees je enkele handige tips om met volle concentratie aan de slag te kunnen gaan.
Wat veel mensen niet weten, is dat het ontzettend belangrijk is om soms afstand te nemen van je werk. Je kunt uren achter je laptop blijven zitten, maar wanneer iets écht niet lukt gaat dat er waarschijnlijk ook niet van komen. Soms moet je je werk daarom maar gewoon even laten liggen en een dagje of dagdeel afstand nemen. Frisse lucht helpt ontzettend goed om je weer energiek en gemotiveerd te krijgen; dat geldt eigenlijk voor alles wat je doet. Zorg er dus voor dat je een paar goede schoenen voor een flinke wandeling aanschaft, trek je jas aan en ga erop uit. Regelmatig een frisse neus halen heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en zo ook op je schrijfwerk.
Voor iedere schrijver is het heel persoonlijk wanneer en waar zij het beste kunnen werken. Merk je bijvoorbeeld dat je in de ochtend het meeste werk kunt verzetten? Dan is het aan te raden om je wekker te zetten en lekker vroeg aan de slag te gaan. De kans is groot dat je op zo’n moment meer concentratie hebt dan in de middag of de avond. Dit kan natuurlijk ook precies andersom werken: misschien merk je juist dat je ‘s avonds veel meer focus hebt. Kijk ook eens naar andere onderdelen van je ritme. Werk jij goed met een raam open of vind je het heerlijk om in een goed verwarmd huis te zitten? Moet de ruimte waar je werkt netjes zijn of krijg je inspiratie van een beetje rommel?
Wat ook erg belangrijk is bij het schrijven van een boek, blog of artikel is dat je dit vanaf een goede werkplek doet. Een ergonomisch verantwoorde werkplek is al het halve werk wanneer het gaat om concentratie. Denk er maar eens over na: wanneer je net niet lekker zit of wanneer je uitzicht hebt op een plein met spelende kinderen is de kans groot dat je je totaal niet kunt concentreren op wat je schrijft. Een slechte werkhouding heeft uiteindelijk ook weer invloed op hoe je je lichamelijk voelt. Onze tip? Schaf een goede werktafel aan, evenals een ergonomische bureaustoel en juiste verlichting. Je hoeft de deur niet uit om dit soort items te kopen: online winkelen is nog nooit zo populair geweest als nu. In diverse webwinkels heb je zo je boeltje bij elkaar.
Wanneer je je niet goed kunt concentreren kan het ook helpen om jezelf een beetje te dwingen om aan de slag te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens of het je helpt om een timer in te stellen voor een bepaalde tijd. Doe dit bijvoorbeeld voor een half uur, een uur of misschien zelfs langer. Binnen die tijd mag je niets anders doen dan schrijven. Je zult zien dat het in het begin misschien wat lastig gaat, maar zolang je ervoor zorgt dat je geen andere afleiding hebt blijkt dit voor veel mensen goed te werken. Omdat je jezelf dwingt om wat woorden op papier te zetten is de kans groot dat zodra je eenmaal bezig bent je nog wel even door kunt gaan - soms zelfs wanneer het alarm al is afgegaan. Is de timer klaar? Kijk dan of je nog even door wilt gaan of dat je eerst even wilt genieten van een pauze. Pauzes zijn belangrijk om even afstand te nemen van je werk.
Tot slot is het goed om te kijken naar de rest van de invulling van je dag. Wist je bijvoorbeeld dat het hebben van een goed slaapritme al veel invloed heeft op hoe je je overdag voelt en op hoeveel concentratie je hebt? Slaap je dus slecht dan is het zaak om dat ritme eerst goed aan te pakken voordat je je stort op je concentratie. Je kunt zelfs schrijven als therapie inzetten om uiteindelijk beter te kunnen slapen, maar uiteindelijk is een goede nachtrust de basis van een gelukkig(er) leven. Leg ook eens wat vaker je smartphone weg of kijk minder televisie. Beeldschermen hebben namelijk een negatief effect op je volledige rust en energielevel. Ben je op zoek naar meer ontspanning? Misschien kan meditatie, yoga of andere mindfulnessoefeningen dan iets voor je betekenen.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!