Start » Schrijftips » Waarom iedere schrijver zou moeten bloggen

Waarom iedere schrijver zou moeten bloggen

26 September 2017

Waarom iedere schrijver zou moeten bloggenHeb je al eens overwogen om te bloggen? Het is een aanrader voor iedereen die graag schrijft. Waarom? Hieronder lees je de vier belangrijkste redenen om te gaan bloggen.

1. Snelle publicatie en feedback

Met een druk op de knop staat een tekst op je blog. Dan kan iedereen je werk meteen lezen. Wachten totdat je tekst gepubliceerd wordt in een magazine of boek is niet nodig. Sneller publiceren kan bijna niet. Bovendien kunnen mensen reageren op wat je online zet. Zo word je sneller een betere schrijver. Daarnaast gaat alles natuurlijk ook vlotter naarmate je meer oefent. En dat kan helemaal hoe jij dat wilt. Niemand zegt wat je moet schrijven of hoe dat eruit moet zien.

2. Interessante contacten

Als blogger kom je makkelijk in contact met andere bloggers. Zo leer je mensen kennen die je anders misschien niet zou ontmoeten. Misschien vind je zelfs een “writing buddy” of een “blog buddy”. Werk je in een organisatie of bedrijf? Dan kan je ook contacten leggen met klanten en (mogelijke) partners. Of je kan op reis communiceren met je vrienden en familie. Zo hoef je niet tien keer hetzelfde relaas te vertellen in een postkaart. Door je belevenissen te delen, herbeleef je ze samen met anderen.

3. Inspirerend portfolio

Veel bloggers gebruiken hun online stekje als portfolio. Hiermee tonen ze wat ze kunnen en kennen. Zo laten ze mogelijke werkgevers of uitgevers zien wat ze in hun mars hebben. Met een blog houd je ook kennis bij voor jezelf en voor anderen. Je profileert je als expert in je vakgebied. Daarmee kan je anderen helpen of inspireren. Je leert zelf ook veel. Want voordat je begint te schrijven, zoek je vaak eerst naar informatie over het onderwerp, vooral als je non-fictie schrijft.

4. Reclame voor jezelf

Ten slotte zijn blogs vaak een effectieve manier om aan marketing te doen. Mensen leren jou en/of je bedrijf of organisatie kennen. Zo krijgen ze meer interesse in jou en gaan ze eerder iets van jou aankopen, bijvoorbeeld een boek. Je kan ook blogposts schrijven waaruit later een boek groeit. Hoe meer je blogt, hoe meer ideeën je krijgt om over te schrijven. Je kunt eventueel zelfs geld verdienen met je blog of je kunt betaald worden met producten of diensten.

Ben je nog niet overtuigd? Bedenk dan dat je via een blog veel mensen kan bereiken. Wie weet word je wel ontdekt door een uitgever die interesse heeft in jouw werk.

Maar hoe blog je dan? En voor wie doe je het? Daarover lees je volgende week.

Door Lynn Claerhout

Lynn Claerhout (26) is een Vlaamse taalkundige en journaliste. Al zeven jaar schrijft ze onder meer over bloggen, schrijven, lifestyle en creativiteit. Benieuwd naar meer artikels van Lynn? Bezoek dan haar blog lynnclaerhout.wordpress.com.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Schrijf een perfecte blogpost in 14 stappen
- Schrijven Online zoekt gastbloggers en auteurs voor tipartikelen
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!