Start » Schrijftips » Tips voor het schrijven van een synopsis

Tips voor het schrijven van een synopsis

28 Maart 2012

Als je jouw verhaal aanbiedt aan een uitgever of literair agent, hoort er een synopsis bij, een kort overzicht van jouw verhaal. Moet dat in vijf regels, of vijf pagina’s? En welke punten van een verhaal moet je benoemen? Schrijven Online biedt enkele tips voor het schrijven van een synopsis.

De synopsis is het eerste waar een redacteur of uitgever naar kijkt nadat hij of zij jouw begeleidende brief heeft gelezen. Het is dus de eerste indruk van jouw boek. Als je met de synopsis ervoor kan zorgen dat de redacteur of agent door wil lezen, dan ben je een stap dichterbij publicatie.

Schrijf de synopsis in de derde persoon, in tegenwoordige tijd en vertel het hele verhaal – zelfs het einde. De volgende punten zijn belangrijk om in de synopsis te beschrijven:

 • Waar gaat het verhaal over?
 • Wie is/zijn de hoofdpersonage(s) en wat zijn hun karaktereigenschappen?
 • Wat is het conflict? Wat staat hen in de weg?
 • Wat is de drijfveer van de personages?
 • Wat is de setting van het verhaal? Zo nodig met voorbeeld.

Beslis ook of je een fragment van een dialoog toevoegt. Dit is, mits toepasselijk, zowel een voorbeeld van jouw schrijfstijl en de sfeer van het verhaal als een manier om de synopsis aantrekkelijk te maken. Gebruik ook kortere zinnen tijdens spannende stukken van de synopsis, zoals het einde.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


 Zorg ervoor dat jouw synopsis niet langer dan twee A4tjes is. Hoewel het lastig is om een 200 paginatellend manuscript samen te vatten in maar twee bladzijdes, is het te doen als je voor jezelf duidelijk maakt wat de grote lijnen van het verhaal zijn. Laat onnodige details weg en laat sommige plotlijnen open om de interesse van de redacteur of agent te wekken. Eén alinea per hoofdstuk is over het algemeen genoeg.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Lees in het vijfde nummer van Schrijven Magazine van 2011 alles over literaire agenten en hun werkwijze. Lees hier een vijftal uitgeeftips voor beginnende schrijvers. Liever uitgeven in eigen beheer? Lees dan deze tips.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven door luisteren naar lezers
- Tips voor het schrijven van een synopsis
-


 • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!