Start » Schrijftips » Je boek succesvol promoten? Zo doe je dat!

Je boek succesvol promoten? Zo doe je dat!

14 Maart 2017

Slechts weinig schrijvers realiseren zich dat je voor het succesvol op de markt brengen van een boek twee talenten nodig hebt. Het eerste talent betreft uiteraard het schrijven van het boek zelf. De tweede gave is nodig
voor het succesvol promoten van je boek. En juist daar gaat het vaak mis, we juichen te vroeg! Natuurlijk is het fijn als je boek af is, daar mag best op gedronken worden. Ook is het leuk om de exemplaren die bestemd zijn voor vrienden en bekenden te signeren. Als dat alles achter de rug is, begint het eigenlijke werk pas! Het gebruik van promotiemateriaal is daarbij onontbeerlijk.

Schiet gericht

Voordat je ook maar één enkele cent aan promotie uitgeeft, is het absoluut noodzakelijk dat je precies weet welke mensen of organisaties tot je doelgroep behoren. De volgende stap is hoe die doelgroep te bereiken. Heb je een kookboek geschreven met recepten voor gehaktballen? In dat geval vormen alle amateurkoks van Nederland de doelgroep. Die kun je bijvoorbeeld bereiken via kookprogramma's, culinaire bladen en bloggers.

Gebruik promotiemateriaal

Boekhandels zijn vaak bereid om jouw boek in de winkel te leggen, vooral als je ze in consignatie geeft. Bedenk wel dat je boek aandacht nodig heeft om op te vallen. Promotie in de vorm van displays en leaflets vergroten absoluut je omzet.

Social media

De social media mag je zeker niet vergeten, ze vormen een perfect en gratis marketingsinstrument. Beperk je niet tot Facebook alleen. Zet je eventuele schroom opzij en post regelmatig over de ontwikkelingen rond je boek. Waak echter wel voor overkill; aandacht is goed, teveel aandacht gaat irriteren. Post alleen als je ook daadwerkelijk iets te melden hebt, anders kost het je volgers.

Plaatselijke pers

De plaatselijke pers zit doorgaans te springen om kopij. Waarom zou jij daar geen gebruik van maken? Nu is het wel zo dat de redacteuren die verbonden zijn aan plaatselijke sufferdjes meestal nogal lui zijn: ze willen
best over je schrijven, maar het mag niet teveel moeite kosten. Zorg dus dat het promotie exemplaar van jouw boek vergezeld gaat met informatie over jezelf en een beknopte samenvatting van het boek.

Door FLYERALARM

FLYERALARM behoort tot de grootste online B2B-drukkerijen van Europa en het is een van de grootste e-commercebedrijven. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Thorsten Fischer, het hoofdkantoor staat in Würzburg.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Dromen over publiciteit en promotie
- Schaamteloze zelfpromotie
- Doe mee aan schrijfwedstrijd ‘Bloedige lente’
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!