Start » Schrijftips » 8 tips om een blog te starten met Blogger

8 tips om een blog te starten met Blogger

7 Oktober 2014

Oktober blogmaandNieuw in de wereld van het bloggen? Wij laten zien hoe je gemakkelijk een blog kunt opzetten met behulp van de website Blogger.

Er bestaan meerdere websites waarmee je een blog kunt opzetten, zoals Wordpress, loggy.nl en Blogger. Laatstgenoemde is waarschijnlijk wel de grootste aanbieder van weblogs, dus we zullen in dit artikel met die dienst aan de slag gaan. De eerste stap is natuurlijk jezelf registreren op www.blogger.com.

1. Verzin een passende naam

Zodra je bent ingelogd en begint met het maken van een weblog, moet je een passende naam voor jouw blog invoeren. Deze moet aantrekkelijk zijn voor iemand die niet weet waar jij over gaat bloggen. De naam van jouw blog moet dus niet te ingewikkeld of te vreemd zijn en bovendien vindbaar zijn voor zoekmachines. Maak het ook niet te simpel, zoals ‘Mijn blog’ of ‘De gedachten van Jan’. Voeg dat ene detail toe waardoor mensen verder willen lezen.

2. Pas jouw profiel aan

Voordat je een blog aanmaakt, kun je het beste jouw profiel opmaken. Beschrijf kort wat over jezelf en voeg een representatieve foto toe. Een afbeelding is echter niet verplicht, dus je kunt zo creatief zijn als je wil. Beslis in het profiel ook of je jouw leeftijd, e-mailadres en woonplaats bekend wil maken.

3. Maak de blog aan

Als je tevreden bent met jouw profiel, kun je de blog aanmaken. Eerst zul je echter een naam moeten verzinnen die bovenaan de blog komt te staan. Dit kan in feite dezelfde naam zijn die je jouw blog hebt gegeven. Ook kun je eventueel een ondertitel aanmaken en dien je de url van jouw blog te verzinnen.

De url kan soms voor problemen zorgen. Het beste is natuurlijk dat de url overeenkomt met de naam van jouw blog, hoewel de url wel uniek moet zijn. Iets als schrijven.blogspot.com zal dus sowieso niet beschikbaar zijn. Blogger geeft gelukkig enkele tips voor een url die overeenkomt met jouw blog, hoewel deze niet altijd beschikbaar zijn. Zorg in ieder geval dat de url niet te lang is, makkelijk te onthouden is en beknopt de inhoud van de blog omschrijft.

4. Geef de blog vorm

De volgende stap is het ontwerpen van jouw blog. De vormgeving kan te allen tijden aangepast worden, dus het hoeft niet met de eerste poging perfect te zijn. Wel is het verstandig om een zo representatief mogelijk uiterlijk te geven aan jouw blog. Zorg voor fijne kleuren, een goed te lezen lettertype en een strak uiterlijk.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


 

Het vormgeven van de blog gaat door middel van zogeheten templates. Er zijn enkele standaard templates waar je uit kunt kiezen, maar met een beetje creativiteit kun je een template ook aanpassen en inkleuren zoals je maar wil. Voor gevorderden is het zelfs mogelijk om eigen templates te maken en toe te voegen.

Het is ook mogelijk om de achtergrond van jouw blog te veranderen, bijvoorbeeld met een eigen afbeelding, maar kijk uit dat het hierdoor niet een rommeltje wordt. Over het algemeen is een eenduidige vormgeving met niet al te veel toevoegingen het beste voor de overzichtelijkheid. Verder kun je overwegen enkele elementen van de pagina, zoals de titel of jouw profiel informatie, te verplaatsen.

5. Voeg berichten toe

Acht tips om een blog te starten met BloggerDit is natuurlijk waarvoor je het allemaal doet. Op vrijwel elke blogpagina is een knop aanwezig om een nieuw bericht te maken. Het invoeren van tekst is vrijwel identiek aan het opstellen van een mail of het schrijven van een stuk in Word. Opties zoals het toevoegen van afbeeldingen en video’s zijn ook aanwezig, hoewel de functie ‘link’ het belangrijkst is. Hiermee kun je een door jouw geschreven woord of stuk tekst laten verwijzen naar een andere website. Dit is vooral handig als je de oorspronkelijke bron wil weergeven, of om te verwijzen naar blogs van vrienden of kennissen.

Ook is het verstandig om bij de instellingen aan te geven hoeveel berichten jouw blog per pagina weergeeft (te veel berichten op één pagina zorgt vaak voor een warboel) en of bezoekers kunnen reageren op jouw berichten. Over het algemeen is het handig om dit wel te doen, omdat interactiviteit vaak de band die een bezoeker heeft met een website versterkt.

6. Voeg afbeeldingen en video’s toe

Om jouw blog kleurrijker te maken, kun je foto’s of video’s toevoegen. Dit kan tijdens het opstellen van een bericht. Je kunt foto’s vanaf jouw computer uploaden naar Blogger zelf, of je kunt ze embedden vanaf een andere website zoals flickr.com. Met video’s werkt het net zo. De meeste websites, zoals YouTube, voegen een embed-code aan hun video’s toe. Deze kun je kopiëren en in jouw bericht plakken zodat de video te zien is op jouw blog zonder dat bezoekers eerst doorverwezen moeten worden.

7. Haal bezoekers naar jouw blog

Nu je een aantrekkelijke blog hebt, is het de hoogste tijd om mensen ernaartoe te halen. Houd hierbij twee belangrijke regels in het achterhoofd:

  1. Schrijven voor het web is anders dan schrijven voor print. Houd jouw berichten kort en werk met voldoende alinea’s, want de aandacht van bezoekers op internet verdwijnt al snel. Zorg er ook voor dat jouw berichten oprolbaar zijn. Dat wil zeggen: wek de aandacht van de lezer in de eerste alinea door hen de belangrijkste informatie van het bericht te geven, maar onthul niet alles.
  2. Ga niet te vaak off-topic, het liefst nooit. Als jouw blog over schrijven in de natuur gaat, dan zullen lezers snel afhaken als je elke dag een bericht over tekenworkshops plaatst. Blijf trouw aan jouw gekozen thema en wees consequent in jouw berichten.

8. Volhard

Je zal niet de eerste blogger zijn die na een paar weken de drang naar het schrijven van berichten begint te verliezen. Soms heb je even geen zin om wat te typen, of heb je geen idee waarover je moet schrijven. Probeer echter elke dag, of in ieder geval om de dag iets te plaatsen. Onderhoud de blog, want bezoekers komen niet terug naar een website waar geen recente informatie op te vinden is. Voordat je het weet is jouw blog weer vergeten, dus schrijf en volhard!

Voor inspiratie kun je bovendien altijd een kijkje nemen naar succesvolle weblogs van andere mensen, met name die van bekende schrijvers. Bekijk bijvoorbeeld eens de weblogs van Arnon Grunberg, Merel Roze of Claire Polders.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Meer weten over schrijven voor het web? Lees dan het boek Schrijfwijzer voor het web van Chrétien Breukers en Merel Roze van de Schrijfbibliotheek.
In Schrijven Magazine nummer 6 van 2014 gaan we uitgebreid in op het gebruiken van een blog als opstapje voor jouw roman. Geïnteresseerd? Bekijk hier de voordelen van een abonnement op Schrijven Magazine. 

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Do’s en don’ts van een blog
- Waarom iedere schrijver zou moeten bloggen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Online zoekt gastbloggers en auteurs voor tipartikelen
- Je baan opzeggen om te schrijven? Blog: een schrijvend leven
- De 3 meest gelezen blogs van 2017
- Zo vind je de ideale naam voor je blog


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!