Afbeelding

Beeld Pexels

De 3 meest gelezen blogs van 2017

De meest gelezen blogs en tipartikelen van 2017In het afgelopen jaar zijn er mooie blogs van SO-leden verschenen op de site. Dit jaar zal er weer volop geschreven en gedeeld worden, zodat we er samen een mooi schrijfjaar van kunnen maken. Hieronder staan de drie meest gelezen blogs van 2017.

1. Een eenvoudig systeem om karakters een persoonlijkheid te geven

Vaak wordt er gesproken over ‘ronde karakters’. Dit zijn karakters die gedurende het verhaal zich ontwikkelen. In deze blog wordt aan de hand van het persoonlijkheidsmodel van Jung gekeken hoe je personages in kleuren kan indelen. Elke kleur staat voor een andere combinatie, zoals denken-introvert of voelen-extrovert. Door te spelen met de kleuren geef je je personage een persoonlijkheid. Ontdek in de blog hoe je dat kan doen.

Geschreven door Robert Haringsma 

http://www.schrijvenonline.org/blog/een-eenvoudig-systeem-om-karakters-een-persoonlijkheid-te-geven-0

2. Breng jouw personages tot leven met het kernkwadrant

Een levendig personage is een personage waar de lezer zich mee kan identificeren. Door het kernkwadrant van Daniel Ofman toe te passen breng je jouw personages tot leven. Het kernkwadrant staat voor de kwaliteiten en valkuilen van het personage. Deze verhouden zich tot uitdagingen en allergieën. Met deze blokken kun je dynamiek, spanning en dialoog bouwen. Lees de blog om te zien hoe de blokken op elkaar steunen.

Geschreven door Laura van der Klugt

http://www.schrijvenonline.org/blog/breng-jouw-personages-tot-leven-met-het-kernkwadrant

3. Een goede haiku schrijven in 7 stappen

Een gedicht schrijven van drie regels met 5, 7 en 5 lettergrepen lijkt heel makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Schrijf vanuit je emoties zonder deze te benoemen om een goede, moderne haiku te schrijven. Volg de 7 stappen om de lezer mee te nemen in jouw emoties.

Geschreven door Robin Kerkhof

http://www.schrijvenonline.org/blog/een-goede-haiku-schrijven-in-7-stappen

Techniek