Afbeelding
Foto door Kaboompics/Karolina van Pexels
Foto door Kaboompics/Karolina van Pexels
Bloggen kan een hele leuke hobby zijn als je van schrijven houdt. Schrijven voor een blog is alleen wel heel iets anders dan bijvoorbeeld een boek of een verhaal schrijven. Hoe houd je nu de aandacht van de lezer vast? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je teksten makkelijk weglezen? In dit artikel vind je 7 algemene schrijftips voor bloggen.
Een eerste schrijftip voor bloggen is om vooral geen lange aanloop te nemen. Lezers haken bij webteksten vaak snel af als je pas na een ellenlange anekdote tot de essentie komt. Zorg er daarom voor dat je in de inleiding meteen duidelijk maakt waar je tekst over gaat. Doe dat in hooguit een paar zinnen en het liefst op een manier waarmee je de interesse van je lezer wekt. Stel je lezer bijvoorbeeld een vraag of bespreek een kort voorbeeld. Dan is de kans groot dat hij verder wil lezen.
Een blog is een soort online dagboek. Juist een persoonlijke insteek is wat een blog anders maakt dan veel andere teksten op het internet. Nog een schrijftip voor bloggen is daarom om vanuit je eigen ervaringen te schrijven. Geef je bijvoorbeeld tips om een boek te schrijven? Doe dat dan op basis van dingen waar jij tijdens het schrijfproces tegenaan liep. Of wil je het graag hebben over solliciteren? Neem dan jouw frustraties of successen als uitgangspunt.
Je kunt een blogartikel levendiger maken door beeldend te schrijven. Daarvoor kunnen voorbeelden of anekdotes soms goed van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld één voorbeeld uitwerken in je hele artikel of je kunt een opsomming van een aantal voorbeelden geven. Zo zorg je ervoor dat je lezers zich een concrete voorstelling kunnen maken bij wat jij beschrijft. Ook een vergelijking of een metafoor is een goede optie om je tekst te verlevendigen.
Het leuke aan een blog is dat je lezers vanuit alle hoeken van het land of zelfs van de wereld kunt trekken. Juist omdat je voor een publiek van lezers schrijft, is het goed om lezers bij een artikel te betrekken. Spreek je lezer bijvoorbeeld aan met ‘je’ en ‘jij’ in de tekst zelf of in de inleiding. Of eindig met een vraag om reacties van lezers onder je artikel uit te lokken. Maak ook duidelijk wat de lezer aan jouw artikel heeft. Dan verleid je hem om te blijven lezen.
Mensen lezen teksten op het internet anders dan teksten in tijdschriften, kranten of boeken. Online lezers gaan vaak scannend door een tekst heen en slaan soms ook delen van een artikel over. Gebruik daarom geschikte tussenkopjes boven elke alinea. Zo weet je lezer precies wat hij in welk deel van de tekst kan verwachten. Zorg daarbij ook voor een heldere structuur, bijvoorbeeld één tip of één aspect per alinea en een conclusie op het eind. Daarmee bied je de lezer overzicht.
Een veelgehoorde schrijftip voor bloggen is om je tekst SEO-waardig te maken, oftewel om je teksten vindbaar te maken via zoekmachines. Dat is zeker belangrijk als je meer mensen wilt trekken naar je blog. SEO is echter niet alles. Ga zeker niet alleen maar strooien met zoektermen. Dat valt op en zal je tekst niet prettiger leesbaar maken. Verwerk zoektermen liever op een meer natuurlijke manier in je tekst en houd verder vooral vast aan je eigen schrijfstijl.
Nog een laatste schrijftip voor bloggen: houd je zinslengte in de gaten. Een uitschieter tussendoor moet kunnen, maar houd je over het algemeen aan maximaal ongeveer 20 woorden per zin. Wissel ook korte en wat langere zinnen af. Dit leest prettiger en het houdt de vaart in je tekst voor mensen die je blog lezen. Op een blog hoef je overigens ook geen complete zinnen te gebruiken. Juist in een informele schrijfstijl zijn korte tussenzinnetjes van een paar woorden soms ook wel fijn.
Door Romy Veul
Dit artikel is geschreven door Romy Veul. Zij is afgestudeerd in Nederlands, werkt als communicatie-medewerker en houdt in haar vrije tijd de weblog Vaker Vrolijk bij.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!