Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Een boek schrijven is een enorme klus, zeker als je daarnaast ook nog werk, gezin, en andere belangrijke zaken hebt om je mee bezig te houden. Er gaan al snel jaren overheen en in die tijd is het gemakkelijk om de moed te verliezen. Toch is het, met de juiste planning, mogelijk om een volledige roman te schrijven in een half jaar. We helpen je op weg in zes tips.
We hebben het hier over het schrijven van de eerste versie van je roman. Dat betekent dat je na die zes maanden aan de slag kunt met herschrijven en schaven, maar ook dat je al moet weten wat je gaat schrijven voordat je begint. Sommige schrijvers geven er de voorkeur aan om hun volledige verhaal van te voren uit te stippelen, anderen zien liever tijdens het schrijven waar het verhaal hen brengt. De meeste mensen zitten ergens tussen de twee uitersten. Ook als je nog niet je hele plot wil vastleggen, is het verstandig om van te voren de setting, beginsituatie en personages al goed uit te werken. Als je boek veel research nodig heeft, is het waarschijnlijk ook slim om het merendeel daarvan vooraf te doen.
Een ambitieus plan valt of staat met een goede planning. Je kunt niet zomaar besluiten om het komende halfjaar iedere dag te schrijven: er zijn waarschijnlijk vakanties, feestdagen, familiebijeenkomsten en andere zaken waar je omheen zult moeten plannen. Breng je komende halfjaar in kaart en houd daar rekening mee. Verder is het ook goed om een week pauze in te plannen aan het begin van de vierde maand, waarin je het werk even opzij legt. Doe dit zelfs als je achterloopt: je gedachten hebben die ruimte nodig.
Probeer ook een ruwe inschatting te maken van de lengte van je boek, bijvoorbeeld door te vergelijken met boeken die je hebt gelezen. Het genre is ook een goede indicator. Romans voor volwassenen tellen meestal tussen de 70.000 en 120.000 woorden. Fantasy en sciencefiction neigt naar de hogere kant van dit spectrum, soms zelf nog meer. Young adult-boeken liggen meestal tussen de 55.000 en 90.000 woorden. Deze inschatting geeft je een realistisch idee van waar je naartoe werkt.
Formuleer vervolgens de rest van je plan op basis van de volgende tips.
Het wordt vaak gezegd: het belangrijkste om een boek af te krijgen is simpelweg blijven schrijven. Als je een week niet aan je boek werkt, zakken de ideeën en inspiratie weg en zal het moeite kosten om weer aan de slag te gaan. Reserveer iedere dag een uur om te schrijven. Bepaal voor jezelf of het beter is om een vaste tijd te kiezen of het per dag te laten verschillen.
Let op: schrijven is schrijven. Herschrijven, vooruitkijken, onderzoek, plannen, afgeleid raken... die dingen horen niet thuis in je schrijftijd. Wél is het goed om een los document met notities bij te houden, zoals namen van secundaire personages, details over gebeurtenissen, en andere zaken die je later gemakkelijk terug wil kunnen vinden.
Er wordt wel gezegd dat je tijdens het schrijven van een eerste versie helemaal niet mag herschrijven. Het grote nadeel is dat je dan aan het eind van de rit een gigantische berg werk hebt liggen. Reserveer iedere week twee uur om de stukken door te kijken die je hebt geschreven, foutjes te verbeteren, en eventueel veranderingen aan te brengen die je in de loop van de week bedacht hebt. Door dit nadrukkelijk gescheiden te houden van je schrijftijd, zorg je dat je je tijdens het schrijven niet laat afleiden, maar zal je eerste versie uiteindelijk beter zijn dan wanneer je alles voor het laatst bewaart.
Misschien niet het meest voor de hand liggende advies als je meters wil maken met schrijven, maar het werkt wel: lees. Niet per se iedere dag, maar wel iedere week. Lees boeken die iets te maken hebben met jouw boek: setting, onderwerp, genre, sfeer. Als je vastzit met een bepaald punt in het verhaal, zoek inspiratie in het werk van een ander. Maak van het lezen geen verplicht nummer: lees boeken die je goed vindt en waar je plezier aan beleeft.
Een half jaar is een lange tijd. Houd je voortgang in de gaten en maak eventueel aanpassingen in je plan. Kijk na een maand hoe ver je bent gekomen. Als je nog niet in de buurt bent van 1/6e van je geschatte woordenaantal, is het misschien nodig om de volgende maand twee uur per dag te schrijven. Ben je juist al verder... schrijf dan gewoon door, want er is niets mis mee om eerder klaar te zijn.
Dit artikel is losjes gebaseerd op The Six Month Novel Writing Plan van Caitlin Jans.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!