Afbeelding

Zo kies je een onderwerp voor je kinderboek

Foto: Pexels

Kinderboek schrijven: welke onderwerpen passen het beste bij welke leeftijd?

Je hebt besloten dat je een kinderboek gaat schrijven. En daarbij heb je ook een leeftijdscategorie gekozen. Maar welke onderwerpen passen het beste bij die leeftijd? We zetten het hier voor jou op een rijtje!


3-5 jaar

Kleuters houden van veiligheid. Elke avond voorgelezen worden uit hetzelfde boek is voor hen geen enkel probleem. Ze hebben veel behoefte aan een voorspelbare en veilige situaties. Daarom zijn de kinderen van deze leeftijd geneigd om het gedrag van hun ouders te kopiëren. Het is een goed idee om een boek te schrijven met ‘herkenbare’ gebeurtenissen. Denk aan thuis zijn met het gezin, spelen met vriendjes, logeren bij opa en oma of op visite gaan bij de buren. Het verhaal hoeft niet lang te zijn. Je kan woordgrapjes, rijmpjes, liedjes of het alfabet in je boek verwerken. Vooral boeken met interactie doen het op deze leeftijd erg goed. Zo wordt de taalontwikkeling bij de kleuter gestimuleerd. Een goed voorbeeld hiervan is het boek Verstoppertje met Baby Shark, al zingend moet het kind de vriendjes van Baby Shark in het boek vinden. Ook zijn de haaien gemaakt van materiaal waar de kleuter in kan knijpen. 

5-7 jaar

In deze leeftijdscategorie hebben de kinderen een grote fantasie. Dat is niet gek, want ze beginnen namelijk allemaal nieuwe dingen te ontdekken. Denk aan objecten als verkeersborden, kleuren, naambordjes en producten in de supermarkt. Dit is ook de leeftijd dat ze leren lezen. Maar hoe goed ze dat ook zelf kunnen, ze willen nog graag voorgelezen worden. Als je ervoor kiest om voor deze leeftijd een boek te schrijven is één ding heel belangrijk: gebruik humor. Simpele moppen, een voorspelbare uitglij scène of een platte grappen; het is allemaal goed. Hoe grappiger het is, hoe beter ze het onthouden en hoe meer ze het door zullen vertellen aan anderen. Ook zijn de kinderen met deze leeftijd dol op dieren. Haal dus maar je aapjes, eendjes, giraf en/of eekhoorns uit de kast! 

7-9 jaar

Boeken als Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon zijn perfect voor kinderen uit deze leeftijd. Het hoofdpersonage gaat vaak op avontuur en komt dan van alles tegen. Spannende, grappige, geheimzinnige en gevaarlijke situaties vinden plaats. Bij deze leeftijd hoef je niet gelijk duidelijk te maken hoe je verhaal zal aflopen. Ze zijn aan het leren om zelfstandig te lezen, dus maak nog niet gebruik van te moeilijke woorden of lange zinnen. 
Boeken met weetjes en feitjes doen het ook heel goed bij deze kinderen. Ze kunnen het dan aan hun vriendjes op school doorvertellen. Ook kan je nog overwegen om een voorleesboek te schrijven voor deze leeftijdscategorie.

9-12 jaar

Boeken in vorm van dagboeken, persoonlijke verhalen of brieven vallen in deze leeftijdscategorie in de smaak. Deze kinderen zijn veel bezig met hun eigen hobby’s en interesses zoals cultuur, mode, dieren, tekenen en natuur. Het is aan te raden om een lekkere ‘weglezer’ te schrijven. Probeer een verhaal te creëren wat echt interessant is en waardoor ze meer zullen lezen. Hier mag nog best fantasie bij komen kijken. Dit kan gecombineerd worden met spanning, avontuur en verdrietige momenten. Denk aan boeken als Brief voor de koning van Tonke Dragt of de boekenserie Hoe overleef ik van Francine Oomen.


Wat Paul van Loon leerde van zijn afwijzingsbrief

‘Mijn eerste manuscript werd afgewezen. Ik kreeg een uitgebreide brief van de grote Paul Biegel. Hij liet me haarfijn weten wat er allemaal niet klopte…' De kinderboekenschrijver van Dolfje weerwolfje en De griezelbus vertelt er alles over in Schrijven Magazine nummer 4 van 2021.

Schrijftips van Paul van Loon?

JA GRAAG   GEEF CADEAU