Zo kan je inspelen op een acquirerend redacteur

Rebecca Wilson vertelt hoe een redacteur te werk gaat. Hoe kan jij als auteur daarop inspelen en de kans vergroten dat jouw boek wordt uitgegeven? 

 
Wilson legt uit dat een uitgeverij een bedrijf is. Daarom moet er kritisch gekeken worden naar ingestuurde manuscripten. Het bedrijf kijkt naar het fonds: wat hebben de redacteuren al uitgegeven? Wat doet het goed? En waar verdient het mee? Onthoud dat het uitgeven van een boek duur is, een manuscript moet een heel proces doormaken totdat het een gedrukt boek is. Daar komen heel wat arbeidskosten bij kijken, ook pr-kosten en drukkosten. Het marktrisico speelt ook een rol, het is nooit goed te voorspellen in welke hoeveelheid een boek verkocht zal worden. 

Aandacht vragen van redacteur: efficiënt en professioneel

Gelukkig geeft Wilson tips om toch de aandacht van een redacteur bij een uitgeverij te trekken. De belangrijkste tip die ze kan geven is: zorg dat je de wensen van de redacteur tegemoetkomt. Hoe doe je dat? Als eerste door aandacht te vragen op een efficiënte en professionele manier. Wilson: ‘Laat dus geen taart bezorgen met de tekst: “Breng alsjeblieft mijn manuscript uit”’ Dit is onprofessioneel. Denk na over de potentie dat jouw boek zal hebben op de markt en denk na over de potentie die jij als auteur op de markt zal hebben. 

Hoe leest een redacteur jouw manuscript?

Een redacteur heeft het druk met de boeken die al wel verschijnen. Dat neemt niet weg dat een redacteur nieuwe manuscripten leest in de hoop potentie te zien. Een redacteur leest snel. Als eerste selecteert hij de titels met de meeste marktpotentie. Let dus goed op de titel van je boek, dat kan al bepalend zijn of een redacteur begint met lezen of niet. Dan leest hij een stuk en schat hij zo snel mogelijk in of het boek zal verkopen of niet. Ook schat de redacteur de auteur in. Kan hij helpen met het verkopen van zijn eigen boek? Belooft hij iemand te zijn waarop een uitgeverij kan bouwen? Een redacteur kiest eerder voor een auteur waar ze een geheel oeuvre mee kunnen maken dan een auteur die slechts één boek schrijft. 

Goed idee: schrijf een book proposal

In plaats van heel jouw manuscript te sturen, kan je volgens Wilson beter een book proposal verzenden. Een book proposal is een enthousiasmerend document met informatie over jouw boek. Zo’n proposal kan je al sturen als je een aantal hoofdstukken af hebt en duidelijk voor ogen hebt wat de hoofdlijn van het verhaal is. Wilson: ‘Hiermee kan je voorkomen dat je een aantal jaren aan een boek schrijft wat uiteindelijk niemand wil hebben.’ 

Hoe maak je contact met een redacteur?

Een van de praktische punten dat Wilson aankaart, is hoe je als auteur een redacteur benadert met jouw manuscript of book proposal. Je kan altijd een mail sturen via het informatiemailadres of het contactformulier van een uitgeverij. Je kan ook een redacteur aanspreken als je aanwezig bent op een boekpresentatie van een andere schrijver. Vaak is daar ook een redacteur van een uitgeverij aanwezig. Ook kan je je bedenken of je via een vriend of kennis wellicht een redacteur kent en zo met hem in contact kunt komen. Wilson: ‘Het kan nooit kwaad om een vriendelijke herinneringsmail te sturen als je na een tijd nog geen reactie hebt, máár wordt niet boos.’ 

Hoe komt een redacteur naar jou?

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat je geen enkele moeite hoeft te doen om een uitgeverij te bereiken, omdat een redacteur jou benadert. Volgens Wilson kan je een aantal dingen doen, maar biedt het nooit een garantie. Wat kan je doen? Schrijf columns of begin een blog. Ga naar literaire avonden, doe mee aan schrijfwedstrijden, volg een schrijfopleiding, zoek de pers op of neem een literair agent in dienst.