Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Zo bereid je je voor op NaNoWriMo! #2
Nog maar 5 dagen te gaan voor het begin van NaNoWriMo. Ben je er klaar voor? Zo niet, dan hebben we nog wat schrijftips voor je.
Zorg voor een backup
Het is niet ondenkbaar dat je tekstverwerker of computer crasht als je je outline helemaal klaar hebt staan of de laatste puntjes op de i hebt gezet. Problemen met technologie zien we vaak over het hoofd, maar het is wel de meest essentieelste tool als je bezig bent met schrijven. Zorg er dus voor dat je een backup hebt. Sla je werk niet alleen op je computer, maar ook op een USB stick of zet het in de cloud. Op deze manier is je werk veilig mochten er zich allerlei vervelende computer technische problemen optreden.
Controleer ook van te voren of je werkstation in orde is. Zijn Windows en Word up-to-date? Draaien er geen programma’s in de achtergrond die je besturingsprogramma’s vertragen? Doet je antivirusprogramma het naar behoren? Het lijkt triviaal, maar deze dingen kunnen een groot probleem worden op de verkeerde momenten.
Een opgeruimde schrijfplek creëert rust
We hebben deze tip vorige week al aangekaart: schrijf op de plek waar je in alle rust en vertrouwen kunt schrijven. Het is echter wel belangrijk als je schrijfplek netjes is, tenzij je natuurlijk niet stoort aan rommel. Rommel kan echter wel leiden tot afleiding. Begin daarom nu al met opruimen en zorg dat je schrijfplek ook netjes blijft. Zorg er dus na elke schrijfsessie voor dat je je schrijfplek netjes achter laat, zodat je de volgende dag met een schone lei weer aan de slag kunt.
Wees goed voorbereid, maar niet té goed
Heb je je al weken voorbereid op NaNoWriMo? Las dan nu een rustpauze in. Het risico bestaat dat je te planmatig gaat schrijven, terwijl deze maand draait om intuïtie. Soms is een schets van een scène voldoende om een hoofdstuk te schrijven. Bovendien moet je ook ruimte overlaten voor improvisatie en nieuwe ideeën. Als je alles strak plant, dan is hier geen ruimte meer voor. Zo voorkom je ook dat je na twee weken al door je ideeën heen bent.
Beloon jezelf
Vind je het moeilijk om die schrijfdiscipline te vinden? Maak je geen zorgen, jij bent niet de enige. Net als met het belonen van kinderen als ze een taak goed verricht hebben, kun je deze methode ook bij jezelf toepassen. Heb je vier uur achtereen geschreven? Beloon dan je zelf met iets lekkers of leuks. Zorg er wel voor dat het niet langer duurt dan een uur. Na de beloning kun je dan weer aan de slag met je werk. Zorg in ieder geval voor afwisseling. Acht uur achtereen schrijven is ook niet goed voor je. Je hebt namelijk af en toe rust nodig in je hoofd, maar deze tijd kun je dan ook benutten om te reflecteren op je werk.
Sluit een weddenschap
Iedereen houdt wel van een wedje, zeker als er wat mee te verdienen valt. Vindt je het moeilijk om dagelijks je maximum aantal woorden te bereiken of heb je weinig schrijfdiscipline? Dan kan zo’n weddenschap afsluiten als een stok achter de deur werken. Draai de rollen om als iemand zegt: ‘Dat lukt je nooit’. Vraag wat je ervoor krijgt als het je wel lukt. Vijftig euro, een fles wijn, een dagje schoonmaken in huis; hoe gek je het ook maakt, de weddenschap gaat je motiveren om te bewijzen dat je het kunt. En dat prijsje is natuurlijk mooi meegenomen.
Wil je graag je ervaringen en tips delen met je mede NaNoWriMo-schrijvers? Dat kan hier op ons Schrijven Online forum.
Gerelateerd
Techniek
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.