Zarissa Windzak heeft Cargo Confetti opgericht vanwege een enorme frustratie: “Ik moest overal zoeken naar diverse kinderboeken”

Zarissa Windzak schreef het kinderboek Liever niet en is eigenaar van de diverse en inclusieve webshop Cargo Confetti, waar ze diverse kinderboeken- en speelgoed verkoopt. Als kind groeide ze op in Suriname, waar lokale auteurs verhalen schreven over Surinaamse personages. Toen ze in België ging wonen en eigen kinderen had, besefte ze dat er eigenlijk geen aanbod in diverse Nederlandstalige kinderboeken was.

Het oprichten van de webshop

“Het idee achter Cargo Confetti was vooral een enorme frustratie dat ik altijd over de grens moest gaan zoeken naar Engelstalige kinderboeken die wel divers waren. Dat was een heel vermoeiend proces. Daarnaast betaalde ik me blauw aan verzendkosten”, vertelt Windzak. Met de webshop wilde ze een centrale plek creëren voor diverse en inclusieve Nederlandstalige kinderboeken. Daarnaast probeert ze mensen bewust te maken van wat inclusieve jeugdliteratuur werkelijk is. “Ik merk dat er nog veel bij te leren is, niet alleen bij mezelf of bij ouders die de kinderboeken kopen, maar ook bij uitgeverijen.” Zo vergeten veel uitgevers volgens haar dat diversiteit in kinderboeken niet alleen gaat om kinderen van kleur, maar bijvoorbeeld ook om kinderen met een beperking. “Als die er zijn, zitten ze bijna vaak in een rolstoel, maar je ziet niet zo vaak een personage met een gehoorapparaat of een personage met krukken. Daarnaast kregen die personages bijna altijd bijrollen. Men blijft een beetje oppervlakkig als het gaat om diversiteit.”

Bij de oprichting was ze bang dat mensen het niet zouden snappen. “Alleen kinderboeken gericht op diversiteit en inclusie was een hele niche. In eerste instantie richtte ik de webshop op voor mezelf en mijn vriendinnen van kleur, die het net zo moeilijk hadden om bepaalde boeken te vinden. Mijn focus was vooral gericht op mensen met een migratieachtergrond, maar het bleek al snel dat ik mijn doelgroep veel breder kon trekken. Ook veel witte ouders zagen het belang van diverse kinderboeken in.”

Windzak kreeg veel positieve reacties, maar er waren ook veel vragen. “In die tijd was de Black Lives Matter beweging net gepasseerd en wilden veel ouders wel iets doen voor de opvoeding van hun kind, maar ze wisten niet hoe ze het aan moesten pakken.” Inclusieve kinderboeken uitkiezen is de eerste stap, maar het gaat volgens haar ook om het vertellen wat je wel en niet ziet. “Als je bijvoorbeeld een zwart kind in het boek ziet, kun je de vergelijking maken met iemand die ze in het echt kennen. Wat je ook kan vragen is wie je niet ziet in het verhaal. Je kunt samen met je kind actief op zoek gaan naar andere personages.”

Meer belangstelling voor diverse kinderboeken

De webshop is nu een paar jaar oud en ze merkt dat de belangstelling voor de kinderboeken die ze verkoopt gegroeid is. “Het is nu in mindere mate een niche. Toen ik een paar jaar geleden naar een boekhandel ging, op zoek naar een boek voor mijn kinderen, vond ik er met geluk één of twee. Nu is er een betere mix. Er is veel veranderd in zekere zin.” Daardoor is ze anders gaan kijken naar diversiteit. “Naar mijn gevoel zijn de eerste gesprekken gevoerd en nu is mijn focus vooral op het wijzen op onrecht in de maatschappij. Daar zijn kinderboeken ook een perfect middel voor.”

Kinderboeken als opvoedingsmiddel

Hanneke Koene heeft dertig jaar een kinderboekenwinkel gehad en schrijft columns over jeugdliteratuur voor De Limburger. Koene houdt er niet van als kinderboeken geschreven worden om als opvoedingsmiddel te gebruiken. “Ik ben ervan overtuigd dat kinderboeken over alles kunnen gaan. Het is alleen de manier waarop, waar ik kritisch op ben. Als een boek geschreven wordt om kinderen iets tussen de oren te pompen, word ik altijd een beetje kriebelig. Het genre kinderboek wordt dan misbruikt als opvoedingsmiddel.” Bij jonge kinderen is ze geen voorstander van het wijzen op rassendiscriminatie. “Of een kind nou zwart of wit is, het moet gewoon een gegeven zijn. De wereld zit zo in elkaar. Dat is het fijnste om kinderen mee te geven, want als je erop gaat wijzen, maak je het meteen bijzonder. Bewustwording is niet altijd handig vind ik.”