Write poetry: Tuinslang

Schrijfopdracht in Schrijven Magazine: lees hier het mooiste resultaat!In het laatste nummer van Schrijven Magazine (jaargang 20, nr. 1), geeft dichter Tsead Bruinja een workshop poëzie schrijven. Afsluitend geeft hij opdracht om een voorwerpgedicht te schrijven. Uit veel enthousiaste reacties sprak het gedicht Tuinslang van Meliza de Vries hem het meest aan.

Tsead Bruinja geeft de opdracht in vijf stappen. Allereerst moet een voorwerp bedacht worden waarin je jezelf wilt verplaatsen. Daarna schrijf je iets op over de geschiedenis van dat voorwerp. Dan kies je een perspectief: ga je in het gedicht je voorwerp laten spreken of juist vanuit jouw beleving de lezer meevoeren? Als laatste denk je na over de structuur van je gedicht. En dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan: Tsead vraagt om een gedicht te schrijven over het gekozen voorwerp.

Veel lezers van Schrijven Magazine zijn aan de slag gegaan met Bruinja’s opdracht. Meliza de Vries’ gedicht Tuinslang sprong tussen alle inzendingen uit en wordt daarom hier met jullie gedeeld.

Tuinslang

Elke zomer was er iemand die het water
in je liet stromen als je nog opgerold was.
Je wist nooit wie er zou gaan rennen.

Zo rende een vader voor zijn opa
langs vijvers, zwembaden en planten,
telkens kwam het water overal behalve daar.

In dit huis wisten weinig mensen om te gaan
met wortels en plantengroei. Alleen bomen deden het,
afhankelijk van het seizoen, redelijk goed.

Dan werd je opgeborgen in de schuur, waar spinnen
zich voortplanten in jou tot het gras ontdooide,
een vader de kraan weer opendraaide.

Bestel het nummer van Schrijven Magazine hier