Wekelijkse schrijfopdracht: Schiet niet op de pianist

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 443e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #443 - Schiet niet op de pianist

Door Marc Kerkhofs en Mili van Veegh

Vandaag moet je als schrijver tegen een stootje kunnen. Te vaak gebeurt het dat hetgeen je personages in de mond legt, wordt verward met auteurs opvattingen. Sommigen proberen daarop te anticiperen en zetten iets van een disclaimer aan het begin van hun verhaal. Stel dat jij nu eens een verhaal hebt geschreven dat de zogenoemde sneeuwvlokjes tot stampvoeten en zwaaiende vuistjes kan aanzetten. En stel, stél dat jij nogal begaan bent met je imago en de perceptie die de buitenwereld van je heeft; hoe zou jouw disclaimer er dan uitzien? Verontschuldig je je voor het ‘n-woord’ dat een van je personages gaat bezigen? Ga je je verontschuldigen omdat melk wit is, dus racistisch? Haal je de tijdsgeest aan? Of kan het je eerlijk gezegd aan de reet roesten? Kom op, slijp die pennen. Vandaag gaan we ons niet bezig houden met politieke correctheid, alleen met pure schrijflust.
300 ‘tartende’ woorden (inclusief de disclaimer) moeten volstaan om adepten van wokeness op het puntje van hun stoel te krijgen, voel je eens onveilig …

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Hostwriters is het schrijfbureau van Marc Kerkhofs en Mili van Veegh. Zij staan schrijvers bij in de redactie van teksten. Ze geven tevens TWIST uit, het kwartaal eMagazine voor ongewone verhalen, kosteloos te lezen en te downloaden via deze link