Afbeelding

Liedtekst

Pixabay

Wekelijkse schrijfopdracht: Op deze wijze vier ik de lente

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 446e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #446 - Op deze wijze vier ik de lente

Door Martijn Breeman

Een liedtekst schrijven met behulp van een paspop

Een goed lopend gedicht afleveren blijft – ondanks mij uitleg over metrum – voor sommige schrijvers nog een hele uitdaging. Deze keer probeer ik een andere insteek: het schrijven van een lied met behulp van een paspop.

In de liedkunst wordt met een paspop een (reeds bestaand) lied bedoeld dat je gebruikt om er een eigen tekst op te maken. De woorden, maar meer nog de noten van de zangmelodie, gebruik je als paspop voor je eigen tekst. Die eigen tekst is nieuw en oorspronkelijk. Het gaat dus niet om een vertaling.

Als het lied af is, is het eventueel te zingen op de oorspronkelijke melodie (denk aan de auteursrechten van de componist als je dit in het openbaar doet) of kun je het van een nieuwe melodie voorzien.

De opdracht van deze week bestaat uit twee delen:

1.    Schrijf een tekst op de melodie van een lied uit de onderstaande lijst. Het onderwerp: loflied op de lente of een verhaal dat zich afspeelt in de lente. Vermeld bij je tekst op welke melodie het gezongen moet worden (liefst met een link naar het lied).
2.    Lees de liederen die de andere forumleden bij deze opdracht plaatsen, geef je mening en geef aan of het je lukt hun tekst op de oorspronkelijke melodie te zingen en waar het volgens jou hapert.

Keuzelijst:
1.    Annika Hoydal – Alden 
2.    Yanka Dyagileva – Na Cherniy Den' 
3.    Noel Nicola – Ay no sabes 
4.    Yoyoy Villame – Butsekik
5.    Ólöf Arnalds – Ég Umvef Hjarta Mitt
6.    Lidija Bajuk – Zora djevojka
7.    Jaroslav Hutka – Náměšť
8.    Yosi Banai – ?
9.    Đồng Lệ_ Hồng đậu sinh nam quốc 
10.    Ja się boję sama spać  
11.    Kyu Sakamoto – Ue o Muite Arukou
12.    Владимир Ивасюк и его "Червона рута". 
13.    A venit un lup din crang - George Cosbuc  
14.    The HU – Yuve Yuve Yu 

Succes en moge de muze met je zijn!

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Martijn Breeman is dichter-zanger en (vormvast) dichter. Hij treedt op met eigen werk onder de artiestennaam Musonius, schrijft liederen en gedichten op maat en geeft cursussen vormvast dichten en liedteksten schrijven.