Wekelijkse schrijfopdracht: het zijn de kleine dingen…

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 437e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #437 - het zijn de kleine dingen…

Door Nadine van de Sande

“Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen.” Het is niet alleen een leus van menig levensgenieter, er zit ook een wijze schrijfles in. Om een verhaal echt interessant te maken, moet je details beschrijven zodat de lezer een beeld bij bepaalde dingen heeft. Ook als je je personage levendig wil maken, zijn details soms doorslaggevend. 
Hoe drinkt jouw personage zijn geliefde kopje thee? Met de ogen dicht van genot, of vindt die het heerlijk om het  theelepeltje te horen tikken tijdens het roeren? Soms maakt een detail het verschil tussen het ene personage of het andere. Soms verandert de verhaalbeleving erdoor. Denk bijvoorbeeld aan toon, tempo of algemene sfeerbeleving. 

Deze week schrijf je over een moment waarvan je personage zou zeggen: “Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen.” Let daarbij dus ook op de details die zo’n gestolen momentje van geluk maken voor je personage. Wat zijn die details en – niet onbelangrijk- waarom? 
Je personage èn de lezer mogen echt een geluksmomentje gaan pakken met je verhaal! 
Het maximale woordenaantal voor deze opdracht is 300. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.