Wekelijkse schrijfopdracht: dat ene citaat

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 468e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #468 - Dat ene citaat

Door Nadine van de Sande

We kennen ze allemaal: de inspirerende citaten. Soms zijn ze afkomstig van geschiedkundig belangrijke mensen, andere keren is onze favoriete schrijver aan het woord en soms is het dat willekeurige zinnetje dat je op sociale media voorbij ziet komen. 
Hoe dan ook, als zo’n citaat je aanspreekt of op het goede moment je pad kruist, kan het zomaar je nieuwe levensmotto worden. 

In de wekelijkse schrijfopdracht van deze week heeft je personage zo’n levensmotto, gebaseerd op een beroemd citaat of een andere oneliner. Werk in je verhaal uit wat voor effect het naleven of nastreven van dit motto heeft op het leven van je personage. Vergeet niet te laten merken waarom juist dit citaat zo belangrijk is voor je personage. 
Het levensmotto mag zowel een mooi en goed leven opleveren als een personage dat zich zo krampachtig aan een filosofie vasthoudt dat dat uiteindelijk nadelig uitpakt. 
Hou er rekening mee dat inspiratie halen uit een enkel citaat heel snel zoetsappig en cliché wordt op het moment dat het naleven ervan een gedroomde situatie oplevert. Denk daarbij aan iets als: iemand die geen relaties kan laten slagen, houdt het motto “altijd je hart volgen en de controle loslaten” aan, stopt met het gebruiken van datingapps en jaagt geen kortstondige pleziertjes meer na. Binnen een week is de ware gevonden tijdens een willekeurige ontmoeting in de trein.

Om een verhaal met een goede afloop te laten slagen, moet je in deze opdracht waarschijnlijk meer energie steken dan in eerste instantie het geval lijkt. 
Het maximale woordenaantal is 400. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de Ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.

Banner Schrijven Magazine